Ponedeljek,
19. 8. 2024,
10.26

Osveženo pred

6 ur, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,96
podnebje opozorilo vreme ARSO

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 10.26

6 ur, 52 minut

Arso razširil oranžno opozorilo: nevarnost dolgotrajnih nalivov, poplav in plazov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,96

Pred nami je marsikje deževen dan. Danes čez dan in zvečer bodo predvsem na jugovzhodu Slovenije možni dolgotrajnejši in močni nalivi, opozarja agencija za okolje. Včeraj prižgano oranžno opozorilo so razširili. Da bodite v današnjem dnevu previdni zaradi možnosti poplav, svetujejo prebivalcem osrednje in vzhodne polovice države.

Nebo nad Slovenijo bodo danes prekrivali oblaki. Padavine bodo pogoste, ponekod tudi obilne. Največ dežja bo padlo na vzhodu in jugu države.

Najbolj na udaru Bela krajina, Kočevsko in Dolenjska

Najbolj na udaru bi lahko bili Bela krajina, Kočevsko in Dolenjska. Tam bi lahko padlo največ padavin, tudi do sto litrov na kvadratni meter. V teh koncih lahko vodotoki močneje narastejo, možne so tudi poplave meteorne vode.

Agencija za okolje je na oranžno opozorilo zaradi pričakovanih močnejših nalivov razširila. K večji previdnosti tako pozivajo prebivalce vzhodne polovice in osrednje Slovenije.
 | Foto: Arso Agencija za okolje je na oranžno opozorilo zaradi pričakovanih močnejših nalivov razširila. K večji previdnosti tako pozivajo prebivalce vzhodne polovice in osrednje Slovenije. Foto: Arso

V nedeljo so do srednjih pretokov narasle Savinja, Dravinja in Sotla s pritoki. Srednje pretoke imata tudi Drava in Mura. Omenjene reke upadajo, drugod so pretoki rek ustaljeni. Prevladuje mala vodnatost, so na Arsu zapisali v hidrološkem poročilu.

Do torka zjutraj Arso pričakuje največ dežja na skrajnem jugovzhodu države, in sicer med 30 in 60 milimetrov, ob nalivih tudi več. V osrednji in severovzhodni Sloveniji medtem večinoma pričakujejo od 20 do 40 milimetrov padavin. Ker je napoved do neke mere negotova in so krajevno možni tudi močnejši nalivi, je Arso za osrednjo, severovzhodno in predvsem jugovzhodno regijo izdal oranžno, za severozahod in jugozahod pa rumeno opozorilo.

Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26 stopinj Celzija. V torek čez dan se bo že počasi jasnilo, zato bodo popoldanske temperature v notranjosti države povečini spet nad 25, na Primorskem pa blizu 30 stopinj Celzija. Podobnih temperatur bomo deležni tudi v sredo in četrtek, ob koncu tedna pa bodo temperature v večjem delu Slovenije spet nekoliko presegle mejo 30 stopinj Celzija, so še zapisali na Facebooku.

V južni in vzhodni Sloveniji nevarnost plazov

Na postaji Ribnica - Dolenji lazi je polurna intenziteta padavin presegla opozorilno mejo, pojavljajo se pasovi močnejših padavin, ki potujejo iznad Hrvaške proti severozahodu in zahodu, so zjutraj sporočili z Arsa. Ta vzorec se bo čez dan ponavljal, ob tem pa je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, opozarjajo.

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin je predvsem v južni in vzhodni Sloveniji povečana tudi nevarnost za nastanek zemeljskih plazov, opozarja Geološki zavod Slovenije. Državljane ob tem pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.

Jutranja temperatura večine rek je med deset in 25 stopinj Celzija. Bohinjsko jezero ima slabih 24, Blejsko jezero 25, morje ob slovenski obali pa 29 stopinj Celzija. V torek bo naraščala tudi Krka s pritoki in reke v kraškem zaledju Ljubljanice. Drugod bodo reke začele upadati, še poroča Arso.

nevihta, Osijek
Novice Drevesa so padala po avtomobilih, v Splitu je zalilo kleti, na Murterju dežja za ves mesec #video
Vreme
Novice Slovenijo zajele nevihte: padala je toča, ponekod težave v prometu #foto #video
sončna elektrarna sončni paneli
Novice Zaradi neurij vedno več škode na sončnih panelih