Sreda,
31. 7. 2024,
15.07

Osveženo pred

2 uri, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,77
ARSO nevihta Slovenija vreme

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2024, 15.07

2 uri, 8 minut

Arso izdal oranžno opozorilo za vso državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,77
Arso opozorilo | Arso je preko dneva dvignil stopnjo opozorila za vso državo.  | Foto Arso

Arso je preko dneva dvignil stopnjo opozorila za vso državo.

Foto: Arso

Četrtek bo poskrbel za vremensko spremembo. Vse do zgodnjega popoldneva bo vztrajalo sončno in vroče vreme s temperaturami okoli 35 stopinj Celzija. Zaradi pregretega in nestabilnega ozračja bodo pozno popoldne začele nastajati nevihte. Te se bodo lahko nadaljevale v noč. Največ nevihtnega dogajanja pričakujemo na severu države, a kakšno nevihto lahko zanese tudi na jug.  Agencija za okolje je zato izdala oranžno opozorilo zaradi nevarnosti močnejših neviht. Zaradi možnost hitrega prehodnega porasta hudournikov in poplav meteorne vode na manjših območjih so hidrologi omenjene agencije k previdnosti pozvali še z rumenim opozorilom.

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v četrtek od sredine dneva do petka zjutraj nastajala krajevna neurja. Močnejše nevihte z močnim vetrom zahodnih smeri bodo v noči na petek verjetno dosegle tudi Istro in Kvarner.

Nevihte bodo nad naše kraje prinesle lokalno močnejše nalive in sunke zahodnega vetra. Na manjših območjih pa se lahko pojavi toča. Agencija za okolje poziva vse, ki boste kampirali na prostem, da spremljate vremensko dogajanje. Po potrebi se pravočasno umaknite na varno.

Nevihte možne že v noči na četrtek

Nekateri izračuni vremenskih modelov nakazujejo možnosti, da bi že danes ponoči (v noči na četrtek) nekatere nevihte, ki bodo nastale na meji med severozahodno Italijo in Švico lahko potovale vse do naših krajev in v četrtek v zgodnjih jutranjih urah zajele predvsem Primorsko. Te nevihte bi lahko v četrtek zgodaj zjutraj prinesle predvsem močnejše sunke vetra tudi Slovenski Istri!

Napoved je še nekoliko negotova, zato smo za noč na četrtek izdali rumeno stopnjo vremenske ogroženosti za zahodni del države, so v popoldanskem biltenu sporočili iz agencije.

Jutri zvečer in v noči na petek bodo naše kraje dosegle plohe in nevihte. Prehodno lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki, poplavi lahko padavinska voda. Verjetnost za ta pojav je večja na območju severne in zahodne Slovenije, vključno s slovensko Istro. Tudi v petek čez dan lahko ob krajevnih plohah in nevihtah prehodno narastejo posamezni vodotoki in manjše reke, so še zapisali hidrologi agencije za okolje. | Foto: Arso Jutri zvečer in v noči na petek bodo naše kraje dosegle plohe in nevihte. Prehodno lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki, poplavi lahko padavinska voda. Verjetnost za ta pojav je večja na območju severne in zahodne Slovenije, vključno s slovensko Istro. Tudi v petek čez dan lahko ob krajevnih plohah in nevihtah prehodno narastejo posamezni vodotoki in manjše reke, so še zapisali hidrologi agencije za okolje. Foto: Arso

Naslednjo serijo nevihtnega dogajanja nato pričakujemo v petek popoldne, prav tako se lahko razpotegne v noč na soboto.

Tudi v soboto čez dan čisto brez padavin ne bo šlo, pričakujemo namreč posamezne plohe in nevihte.

Plohe in nevihte bodo ozračje osvežile. A poletje bo že v nedeljo pokazalo, da se še nikakor ni poslovilo, saj se bo temperaturni trend spet obrnil navzgor.

poletno vreme
Novice Vreme: konec julija poletno vroč in sončen. Prihajajo spremembe.
Posledica današnjega močnega deževja v Črni na Koroškem
Novice Znova poplavljalo v Črni in drugod na Koroškem
Vreme, podrto drevo, oblaki
Novice Vročino bodo presekale nevihte z nalivi, obstaja nevarnost vetroloma #animacija