Gašper Lubej

Sreda,
9. 10. 2024,
13.09

Osveženo pred

2 uri, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,32

Natisni članek

Natisni članek

Platforma sodelovanja Janez Janša Janez Janša SDS Anže Logar

Sreda, 9. 10. 2024, 13.09

2 uri, 14 minut

Anže Logar izstopil iz SDS

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,32
Anže Logar in Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Anže Logar je po skoraj dveletnem ugibanju v javnosti o njegovi nadaljnji politični poti po odličnem rezultatu na predsedniških volitvah leta 2022 izstopil iz SDS. O odločitvi je dolgoletni poslanec, nekdanji zunanji minister in predsedniški kandidat največje opozicijske stranke po elektronski pošti obvestil predsednika stranke Janeza Janšo, ta pa je dopisovanje objavil na omrežju X. Od Logarja pričakuje, da bo odstopil kot poslanec in tako mandat vrnil SDS.

Logar ima sicer mobilni telefon izključen.

Kaj pravi politični oče?

Janez Janša se je na Logarjev izstop odzval s pismom, ki ga je objavil na omrežju X in je pravzaprav odgovor na Logarjevo elektronsko sporočilo: "Hvala za delitev spoznanja, ki smo ga sicer delno že prebrali na spletu, in pa veliko sreče pri naslednjem koraku. Upamo, da bo narejen na verodostojni osnovi in da izjavi o izstopu iz stranke sledi tudi izjava o odstopu poslanca Anžeta Logarja oziroma vrnitvi poslanskega mandata ter izpolnitev ostalih obveznosti."

Predsednik SDS Janez Janša pričakuje, da bo Anže Logar vrnil poslanski mandat. | Foto: STA Predsednik SDS Janez Janša pričakuje, da bo Anže Logar vrnil poslanski mandat. Foto: STA

Janša navaja dva člena pogodbe o kandidaturi za poslanca, ki jo je Logar podpisal 12. marca 2022. "Ne znamo si predstavljati, da bi bil ta naslednji korak – kot začetek nečesa novega, velikega – obremenjen s prelomljeno dano in podpisano besedo ob kandidaturi v okraju, kjer niste imeli ne stalnega bivališča ne rojstnega kraja in ne zaposlitve in kjer vam je delo stranke SDS skozi njeno zgodovino skupaj z napori sokandidatov v volilni enoti dejansko omogočilo izvolitev. Prav tako upamo, v dobro verodostojnosti, da se ob pogledu na pogodbo ne bo kdo naknadno skliceval na ustavo, kajti ta je natančno ista in enaka, kot je bila na dan podpisa pogodbe."

Zakaj je Logar odstopil?

"Po 25 letih članstva sem spoznal, da je čas za naslednji korak. Zato z današnjim dnem izstopam iz članstva stranke. Ob tem se želim zahvaliti vsem pogumnim, vztrajnim, delavnim in pokončnim ljudem, ki sem jih srečeval na svoji četrt stoletja dolgi politični poti v SDS. Tebi želim veliko sreče, zdravja in uspehov na nadaljnji poti. Vse lepo," je Logar zapisal v pismu Janši, v katerem ni navedel vzroka za svoj odstop. Na začetku pisma Janši je sicer navedel citat ameriškega industrialca Johna D. Rockefellerja: "Ne bojte se odreči dobremu, da bi dosegli več."

"Triindvajset let sem v politiki. V tem času sem se marsičesa naučil. Tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega. Hvala za zaupanje." Anže Logar po porazu v drugem krogu predsedniških volitev novembra 2022. | Foto: STA , "Triindvajset let sem v politiki. V tem času sem se marsičesa naučil. Tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega. Hvala za zaupanje." Anže Logar po porazu v drugem krogu predsedniških volitev novembra 2022. Foto: STA , Dogaja se že dve leti

Logarjev izstop je zadnji korak v skoraj dveletnem obdobju in njegovi izjavi po porazu v drugem krogu predsedniških volitev novembra 2022 proti Nataši Pirc Musar: "Triindvajset let sem v politiki. V tem času sem se marsičesa naučil. Tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega. Hvala za zaupanje."

Zamrznjeni odnosi s političnim očetom

Zaradi teh besed so se kmalu začela ugibanja v javnosti, kako bo Logar unovčil najboljši rezultat kandidata desne sredine na predsedniških volitvah (46,11 odstotka), kasneje pa je bilo tudi vse več špekulacij o ustanovitvi nove politične stranke. Nekdanji kandidat za župana Ljubljane (2018) je lani spomladi ustanovil društvo Platforma sodelovanja, kar je zaostrilo odnose s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki je odkrito govoril o tem, da se Logar pripravlja na ustanovitev stranke.

Logar je sicer dolgoletni član stranke Janeza Janše, bil je zunanji minister v njegovi tretji vladi, v prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje, leta 2008 je bil tudi uradni govorec slovenskega predsedstva Svetu EU.

Med ustanoviteljicami Logarjeve Platforme sodelovanja je tudi poslanka SDS Eva Irgl. | Foto: Bojan Puhek Med ustanoviteljicami Logarjeve Platforme sodelovanja je tudi poslanka SDS Eva Irgl. Foto: Bojan Puhek

Logar je sicer govoril, da ostaja zvest SDS, a ni hotel podpisati izjave o lojalnosti stranki oziroma da bo do konca mandata deloval kot član in poslanec SDS, zaradi česar se je moral skupaj s poslanskima kolegoma Evo Irgl in Dejanom Kalohom preseliti na zadnjo parlamentarno klop. Omenjeni trije poslanci so izgubili tudi mesta v delovnih telesih državnega zbora. Štiri mesece pred tem, novembra lani, je Logar odstopil kot predsednik sveta SDS, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma.

Logar je sicer poslanec od leta 2014.

Logar naročil anketo

O izstopu Logarja je prvi poročal portal N1, ki navaja tudi, da je zdaj že nekdanji član SDS konec septembra pri agenciji Episcenter naročil javnomnenjsko raziskavo o podpori različnim političnim strankam. Anketarji so po navedbah N1 ljudi spraševali tudi, kako dobro ljudje poznajo Platformo sodelovanja in kako pomembno je, da Logar izhaja iz SDS.

Merili so tudi priljubljenost Logarja, predsednika vlade Roberta Goloba, evropskega poslanca stranke Vesna Vladimirja Prebiliča, Janeza Janše in nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar. Anketirancem so navedli vse možne pare omenjenih politikov in jih vprašali, kdo v paru jim je bliže.

Kaj o vrnitvi mandata pravi sodna praksa?

V SDS je bilo po odstopih poslancev že več sporov. Stranka je zaradi podobnih pogodb, kot jo omenja Janša v pismu Logarju, tožila poslanca Zvonka Laha in Andreja Čuša, ker nista hotela vrniti sorazmernega dela denarja, ki ga je SDS vložila v njuno kampanjo. Vrhovno sodišče je presodilo, da so finančne sankcije za poslance, ki stranko zapustijo, v nasprotju z ustavo, ki zagotavlja neodvisnost poslancev. Tako tudi niso zavezani, da odstopijo oziroma jim mandat ne preneha, tudi če izstopijo iz stranke.

V 82. členu ustave piše: "Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila."