Ponedeljek,
26. 8. 2024,
10.19

Osveženo pred

4 ure, 41 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,57
javnomnenjska anketa Gibanje Svoboda SDS

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 10.19

4 ure, 41 minut

Anketa POP TV: SDS povečuje prednost pred Gibanjem Svoboda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,57
SDS | Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS volila skoraj četrtina vprašanih. | Foto STA

Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS volila skoraj četrtina vprašanih.

Foto: STA

SDS je po anketi Mediane za POP TV povečala podporo pred največjo koalicijsko stranko Gibanje Svoboda. Sledijo SD, NSi in Vesna. Podpora vladi je enaka kot prejšnji mesec, delež tistih, ki vlade ne podpirajo, pa je padel pod 50 odstotkov.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS volilo 23,6 odstotka vprašanih, potem ko jih je julija tako odgovorilo 22,7 odstotka. Podpora SDS tako še naprej raste. Gibanje Svoboda bi na glasovnici obkrožilo 17,7 odstotka anketiranih, kar je 0,3 odstotne točke manj kot julija.

Podpora koalicijski SD je glede na anketo najvišja v zadnjih sedmih mesecih, stranko bi namreč podprlo 6,8 odstotka vprašanih (julija 5,8 odstotka). Sledita NSi in zunajparlamentarna stranka Vesna s po 4,2 odstotka (obe julija po 3,8 odstotka).

Levica ne bi prišla v parlament

S tem je iz prve peterice strank izpadla Levica, ki dosega 3,8-odstotno podporo, kar je enako kot julija. Za Pirate bi glasovalo 1,8 odstotka anketiranih (julija 2,5 odstotka), podpora stranki Resni.ca pa je padla z 2,7 na 2,6 odstotka. SLS bi volilo 1,3 odstotka, SNS 1,1 odstotka, Našo prihodnost in Dobro državo 0,4 odstotka, Našo deželo 0,3 odstotka, Zelene 0,2 odstotka, Konkretno pa nič odstotkov vprašanih. Katero drugo stranko bi volilo 0,9 odstotka.

Povečal pa se je delež neopredeljenih. Da ne vedo, koga podpreti, je odgovorilo 20,6 odstotka anketiranih (julija 18,3 odstotka). Nobene stranke ne bi volilo 9,6 odstotka vprašanih (junija 9,4 odstotka), 1,3 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 0,8 odstotka vprašanih pa bi oddalo prazno glasovnico.

Vlada Roberta Goloba v politično jesen vstopa z enako podporo kot prejšnji mesec, in sicer 36,2-odstotno. Delež tistih, ki vlade ne podpirajo, pa je padel pod polovico in zdaj znaša 46,6 odstotka (julija 51,6 odstotka). Odstotek neopredeljenih je poskočil na dobrih 17 odstotkov.

Delo DZ podpira 20 odstotkov vprašanih, ne podpira ga polovica, ostali so neopredeljeni.

državni zbor
Novice SDS in Gibanje Svoboda okrepila prevlado

Nataša Pirc Musar na vrhu

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ni prišlo do sprememb. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na prvem mestu s povprečno oceno 2,99, na drugem pa evropski poslanec Vladimir Prebilič z oceno 2,94. Tretji je prvak SD Matjaž Han, ki je dobil povprečno oceno 2,86.

Sledijo poslanec SDS in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar, peta je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, šesta pravosodna ministrica Andreja Katič, za njo pa finančni minister Klemen Boštjančič. Predsednik SDS Janez Janša je na desetem mestu, predsednik NSi Matej Tonin na 13., koordinatorka Levice Asta Vrečko na 18. in premier Robert Golob na 19. mestu.

Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana je raziskavo za POP TV izvedel med 20. in 22. avgustom na reprezentativnem vzorcu 718 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Janez Janša in Anže Logar
Novice Bo Golob v drugem polčasu poletel ali strmoglavil?
Mladi moški in ženske
Novice Anketa Mediane: Za Slovence se občutek mladosti konča pri 44. letu