Torek,
15. 2. 2022,
8.52

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

42

Natisni članek

Jutro na Planetu Slovenija boni digitalizacija Mark Boris Andrijanič

Torek, 15. 2. 2022, 8.52

2 leti, 2 meseca

Andrijanič: To moramo spraviti na smetišče zgodovine, kamor tudi spada #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

42

"Cilj je, da se Slovenija do konca desetletja uvrsti med prvih pet najbolj digitaliziranih držav v Evropi. Trenutno smo pod evropskim povprečjem. Samo 55 odstotkov odraslih ima osnovne digitalne veščine, kar je premalo za enakopravno vključevanje v digitalno družbo. Da bi digitalno neenakost pospravili na smetišče zgodovine, kamor spada, smo pripravili ta sistemski zakon," je v oddaji Jutro na Planet TV povedal Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo.

Če bo zakon sprejet v prihodnjem mesecu, potem bo prve bone mogoče izkoristiti že v maju in juniju, prvi brezplačni tečaji pa bodo na voljo septembra. Digitalne bone bodo prejeli srednješolci, študentje. Prejeli jih bodo tudi starejši od 55 let, ki se bodo udeležili subvencioniranih tečajev.

Kot je v oddaji dejal minister Andrijanič, bodo osnovnošolci upravičeni do brezplačnih tečajev digitalnih veščin, digitalnih bonov pa ne bodo prejeli, saj bi s tem spodbujali digitalno zasvojenost, ki je pri osnovnošolcih že tako velika težava. Tako so se odločili na podlagi strokovnih mnenj, je dodal.

Gre za zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je prejšnji teden sprejela vlada in ki prinaša brezplačne tečaje za mlade in starejše. Starejši od 55 let se bodo na tečajih učili osnovnih digitalnih veščin, mladim pa želijo omogočiti brezplačen tečaj naprednejših digitalnih veščin, na primer učenje robotike, programiranja in umetne inteligence. 

Mark Boris Andrijanič
Novice Minister Andrijanič: To je absolutno nesprejemljivo

Digitalni boni so namenjeni tudi nakupu računalniške opreme. "Šlo bo tako za novo kot tudi rabljeno opremo. Med opremo spadajo tablica, prenosni ali namizni računalnik, oprema za učenje programiranja, računalniški ekran, spletna kamera," je pojasnil minister.

Na področju digitalne vključenosti je Slovenija pod evropskim povprečjem, je še povedal Andrijanič in opozoril, da se je v času šolanja na daljavo izkazalo, da ogromno slovenskih družin nima dovolj zmogljive računalniške opreme, v Sloveniji pa več kot sto tisoč gospodinjstev nima dostopa do širokopasovnega interneta. Kot pravi, želijo premike narediti tudi v tej smeri. "Načrtujemo kar nekaj razpisov, s katerimi želimo v naslednjih nekaj letih pokriti vsa gospodinjstva, ki nimajo dostopa do širokopasovnega interneta. Preučujemo vse mogoče variante, vključno s satelitskim internetom po nemškem zgledu."

Novice Minister Andrijanič napoveduje: S to potezo se bomo pridružili elitnemu klubu evropskih držav #intervju

Na področju digitalizacije je minister omenil še eno novost, ki je bomo deležni v Sloveniji. Gre za virtualno okence, rešitev, ki bo omogočila, da nekaj upravnih storitev rešujemo od doma prek varne avdio- in videopovezave. 

Mark Boris Andrijanič
Novice Digitalni boni: kdaj, koliko in kdo jih bo prejel? #video