Petek,
22. 7. 2022,
9.13

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,95

100

Slovenija okužba NIJZ COVID-19

Natisni članek

Petek, 22. 7. 2022, 9.13

2 leti

Fafangel: Za vse priporočamo maske v javnih prostorih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,95

100

NK_o aktualnem dogajanju obvladovanja covida-19 | Število potrjenih okužb z novim koronavirusom bo v Sloveniji v prihodnjem tednu doseglo vrh in se začelo umirjati.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom bo v Sloveniji v prihodnjem tednu doseglo vrh in se začelo umirjati.

"Rast okužb se je zaustavila. Vrh bo naslednji teden, morda že ta," je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine Mario Fafangel. "Delo na domu se priporoča vsem ranljivim skupinam in ljudem, starejšim od 60 let. Za vse prebivalstvo so maske priporočene v vseh javnih zaprtih prostorih. Torej v trgovinah, kinodvoranah, na javnih prevozih," je še dodal v nadaljevanju. 

"Sem izjemno zadovoljen, da je tukaj ekipa strokovnjakov. Po dveh letih smo prišli na točko, ko ekipo za covid-19 vodi stroka. Ne želimo ustvarjati izrednih razmer, če jih ni. Zavedamo se, da smo v novem valu. Ne bomo zapirali, kot so to počeli naši predhodniki. Šli bomo do točke, ko bo covid postal endemska bolezen. To je naš cilj, naloga je težka, ampak temu želimo postaviti konec. Za mano so strokovnjaki, ki zadeve obvladajo in zadeve redno spremljajo. Z moje strani gremo na dopuste mirni," je uvodoma povedal Danijel Bešič Loredan in dodal, da pripravljajo interventni zakon za obvladovanje in odpravljanje posledic epidemije. 

"Zavedamo se, da smo v novem valu. Ne bomo zapirali, kot so to počeli naši predhodniki. Šli bomo do točke, ko bo covid postal endemska bolezen," je na novinarski konferenci povedal Danijel Bešič Loredan.  | Foto: "Zavedamo se, da smo v novem valu. Ne bomo zapirali, kot so to počeli naši predhodniki. Šli bomo do točke, ko bo covid postal endemska bolezen," je na novinarski konferenci povedal Danijel Bešič Loredan. Nekaj spodbudnih in nekaj nespodbudnih novic je v nadaljevanju napovedal Fafangel. "Rast okužb se je zaustavila. Vrh bo naslednji teden, morda že ta. Nespodbudno je, da je pot naprej malo zabrisana. Težava so bolnišnice in njihove zmogljivosti. Pomembno je, da priporočila, ki jih predstavimo danes, upoštevamo," pa je dejal Mario Fafangel.

"Omikron je še vedno omikron. Manjšemu deležu okužb sledijo težki poteki bolezni. Ogrožene so najbolj ranljive skupine, ki potrebujejo hospitalizacijo. Poskušamo preprečevati hude poteke bolezni. Prvi steber je cepljenje, drugi testiranje," je še dodal. 

Fafangel o delu na domu in maskah

Priporočajo osnovna higienska priporočila in zračenje prostorov. Delo na domu se priporoča vsem ranljivim skupinam in ljudem, starejšim od 60 let. "Pozivamo delodajalce, da to tudi omogočijo, na drugi strani pa odločevalce, da uredijo zakonsko podlago dela na domu," je dejal Fafangel. Kot je poudaril, je to osnova za dolgotrajno sobivanje z virusom.

"Maska je skrb zase in skrb za skupnost," je poudaril Fafangel. Maske priporočajo vsem ranljivim skupinam in ljudem, starejšim od 60 let. Za vse prebivalstvo so maske priporočene v vseh javnih zaprtih prostorih. Torej v trgovinah, kinodvoranah, na javnih prevozih. Strokovna skupina poziva, da se uvede obveza nošenja mask, bolj natančno v zdravstvenih ustanovah. Torej v domovih za starejše, zdravstvenih domovih, bolnišnicah, lekarnah. Priporočajo masko tipa IIR ali FFP2, je dodal. 

Skupina nad 60 let ni najboljše precepljena

Za zdajšnji poletni val je po besedah Alojza Ihana značilno, da je okuženost z omikronom razmeroma visoka. Ne povzroča tako hude bolezni, kot so jo povzročale prejšnje različice. Tudi skupina nad 60 let ni najboljše precepljena. Te ljudi pozivajo, da se pridejo cepit s prvim poživitvenim odmerkom, oziroma tistim, ki so se že s prvim, priporočajo še drugega. Drugi poživitveni odmerek je omogočen tudi vsem starejšim od 18 let.

Precej dober je položaj pri otrocih. Zbolevajo veliko manj, kot so prej, zboli jih le od tri do štiri odstotke. Prav tako ne opažamo vnetne simptomatike, ki sledi po covidu. Otroci torej niso tisti, ki so udeleženi v tem poletnem valu, je še dejal Ihan. 

Alojz Ihan je priporočil cepljenje s prvim in drugim poživitvenim odmerkom vsem starejšim od 60 let.  | Foto: Alojz Ihan je priporočil cepljenje s prvim in drugim poživitvenim odmerkom vsem starejšim od 60 let. Priporočila za izolacijo se ne spreminjajo 

"Pomembno je, da zagotovimo dostopnost do testiranja. 24 ur po simptomih naj bi izvedli testiranje in dobili izvide. Tudi izločanje zaradi omikrona je razmeroma dolgo, kar pomeni, da se priporočila za izolacijo ne spreminjajo. V prihodnosti ostane nespremenjeno plačevanje bolniške odsotnosti. Pomembno je, da ljudje s simptomi čim prej opravijo testiranje in v primeru okužbe ostanejo doma. Od zdravil za covid je na voljo remdesivir in paxlovid , je dejala Mateja Logar

Alojz Ihan, Matjaž Jereb, Mateja Logar in Danijel Bešič Loredan. | Foto: Alojz Ihan, Matjaž Jereb, Mateja Logar in Danijel Bešič Loredan.

V sedanjem valu se pogosteje spopadamo s primeri, ko ljudje pridejo v bolnišnico zaradi drugih zdravstvenih težav, izkaže pa se, da so zboleli za covidom, je povedal Matjaž Jereb. Menijo, da bomo vrh hospitalizacij dosegli sredi avgusta. Za covidne bolnike je na voljo deset odstotkov postelj v 15 bolnišnicah. 

"Za nas je zdaj čas mirovanja, učenci in učitelji so namreč na počitnicah. Pozdravljamo, da smo že povabljeni k sodelovanju in se lahko pripravimo na prihajajoče šolsko leto. Bistveno več vemo, kot smo vedeli na začetku pred dvema letoma. Smo bolje pripravljeni. Imamo občutek, da smo slišani. Zagotavljajo nam, da bodo ukrepi dovolj zgodaj predstavljeni, da se bomo v šolah lahko pripravili," pa je na koncu povedal Gregor Pečan

"Nemudoma moramo preprečiti stigmatiziranje tistih, ki v zaprtih prostorih nosijo maske. Maske pomenijo skrb zase in za druge," je sklenil Dan Podjed

Fotogalerija
1
 / 10
Na novinarski konferenci so sodelovali minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Mario Fafangel, vodja nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih zmogljivosti za covidne bolnike v zdravstvenem sistemu Matjaž Jereb, člana posvetovalne skupine Alojz Ihan in Dan Podjed, članica delovne skupine za področje klinične obravnave in zdravljenja Mateja Logar in član delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja Gregor Pečan
Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske.
Novice Včeraj potrdili manj okužb kot pretekli četrtek
Joe Biden
Novice Devetinsedemdesetletni Joe Biden okužen s covid-19
Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske.
Novice Strokovnjak napovedal, kdaj bomo dosegli vrh poletnega vala
Gorazd Pretnar
Novice Mikrobiolog Pretnar o Golobovi izjavi: Ostal sem brez besed. Še vedno sem šokiran.