Torek,
23. 7. 2024,
14.40

Osveženo pred

4 ure, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78
gašenje letalska nesreča Portorož air tractor

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2024, 14.40

4 ure, 12 minut

Air Tractor ob pristanku na plovcih ni utrpel hujših poškodb #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78
Air Tractor | Foto Uprava RS za zaščito in reševanje

Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje

Air Tractor, ki je v ponedeljek pri gašenju požara v okolici Ilirske Bistrice ob pristanku na letališču Portorož pristal na amfibijskem podvozju namesto na kolesih, ni utrpel hujših poškodb, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Letalski preiskovalec je ogled končal in sprostil letalo lastniku, pregled letala zdaj opravlja še uprava.

Preiskovanje incidentov in nesreč letalnikov, vpisanih v civilni register, je v pristojnosti Službe za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov na Ministrstvu za infrastrukturo. Preiskovalec je ogled dogodka končal in sprostil letalo lastniku, so sporočili.

Air Tractor | Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje Španski pilot, ki je letalo upravljal sam, v dogodku ni bil poškodovan, letalo pa je bilo po ponedeljkovem dogodku umaknjeno s pristajalne steze. Pri tem so pomagali pripadniki Civilne zaščite Gorenjske s posebno opremo in vozilom z dvigalom.

air tractor
Novice Air tractor gasil požar na ilirskobistriškem, pri pristanku pa naletel na težave

Uprava za zaščito in reševanje zdaj na letalu izvaja podroben pregled skladno s predpisanim protokolom. "Glede na dosedanje ugotovitve upamo, da bo proizvajalec letala potrdil, da je letalo plovno in lahko nadaljuje z letenjem," so še zapisali.

Pozar Kras
Novice Prvi posnetki: tako sta se letali air tractor borili z ognjem #video

V ponedeljek popoldne je po udaru strele zagorelo v okolici Ilirske Bistrice. Na pomoč so poklicali tudi air tractorja, ki sta na požarišče odvrgla vodo, pri vrnitvi na portoroško letališče pa je imelo eno od letal težave, saj se med pristankom niso spustila kolesa. Drugo letalo se je, ker je prvo letalo obstalo na stezi, vrnilo v bazo na Brnik in normalno opravlja svojo funkcijo tudi naprej.

Air Tractor | Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje