Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
11.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

1

Natisni članek

terorizem Sredozemlje Združeno kraljestvo Monarch turizem letalska družba

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 11.31

6 let, 6 mesecev

Stranski učinek terorizma na vzhodu in jugu Sredozemlja

Zakaj pravkar vzpostavljajo največji zračni most po drugi svetovni vojni?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

1

Monarch | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi propada britanske letalske družbe Monarch poteka reševanja več sto tisoč potnikov z rezervacijami in plačanimi vozovnicami, ki jih ne morejo več izkoristiti.

Letalska družba Monarch je bila peta največja britanska letalska družba – do danes do pete ure zjutraj po našem času, ko je nehala poslovati. V Slovenijo niso leteli, so pa v sosednji Italijo in Hrvaško, od koder so ponujali dokaj ugodne povezave z Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske ter v našo soseščino pripeljali številne turiste.

Prizadetih tri četrt milijona potnikov

Prenehanje poslovanja je v hipu razveljavilo okrog 300 tisoč že plačanih rezervacij in vozovnic oziroma turističnih aranžmajev, je poročala britanska uprava za civilno letalstvo. Po nekaterih ocenah je prizadetih okrog 750 tisoč potnikov.

V trenutku objave prenehanja poslovanja naj bi okrog 110 tisoč potnikov (predvsem Britancev) ostalo zunaj svoje domovine, zato je vlada v Londonu od tamkajšnje uprave za civilno letalstvo zahtevalo najem 30 letal, s katerimi bi te potnike pripeljali domov.

Britanski minister za promet Chris Grayling je to opisal kot "največjo mirnodobsko repatriacijo vseh časov".

Potniki britanske letalske družbe Monarch so danes obstali pred zaprtimi vrati in nezasedenimi okenci, a jim zagotavljajo, da jih bodo vse brez dodatnih stroškov vrnili domov. | Foto: Reuters Potniki britanske letalske družbe Monarch so danes obstali pred zaprtimi vrati in nezasedenimi okenci, a jim zagotavljajo, da jih bodo vse brez dodatnih stroškov vrnili domov. Foto: Reuters

SMS, ki si ga nikakor niso želeli

Letalska družba Monarch je bila peta največja v Združenem kraljestvu in zaposlovala okrog 2.100 uslužbencev. Zgolj lani so pridelali okrog 360 milijonov evrov izgube, čeprav so imeli v letu pred tem okrog 30 milijonov evrov dobička.

Njihov propad je največji propad kakšne britanske letalske družbe v zgodovini.

Potniki, ki bi morali danes zjutraj poleteti z družbo Monarch, so prejeli SMS-obvestilo o odpovedi poletov, prijavna okenca na letališčih so ostala prazna, a le na tisti strani, kjer bi morali biti uslužbenci.

Analitiki propad družbe pripisujejo padcu cen letalskih prevozov na kratkih razdaljah ter rasti cen goriva in drugih stroškov, ki jih imajo letalski prevozniki. Svoje je prispeval tudi padec vrednosti britanskega funta, ki se je zgodil po referendumski odločitvi Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske o zapustitvi Evropske unije.

Terorizem v Egiptu in Tuniziji še naprej terja davek

Prvi mož letalske družbe Monarch Andrew Swaffield glavni vzrok za dramatično poslabšanje poslovanja vidi predvsem v terorističnih napadih v Egiptu in Tuniziji ter sesutju trga v Turčiji, njihovih treh zelo močnih destinacijah.

"Letos smo prepeljali 14 odstotkov več potnikov, ob tem pa imeli sto milijonov funtov (okrog 115 milijonov evrov) manj prihodka," je pojasnil britanskim medijem. Gre za 6,3 milijona potnikov.

Kaj narediti, če imate Monarchovo vozovnico ali aranžma?

Britancem, ki bi se morali z Monarchom vrniti v domovino v prihodnjih dveh tednih iz ene od najmanj 11 državah, kjer so prejeli novico, svetujejo, naj ne spreminjajo svojih načrtov. Domov naj bi jih vrnili brez dodatnih stroškov – podrobnosti jim bodo sporočili najmanj dva dneva pred prvotnim datumom potovanja.

Nekatera nadomestna letala so že v dopoldanskih urah prispela na Otok.

Po nekaterih ocenah je ob prenehanju poslovanja družbe Monarch ostalo več kot 300 tisoč že plačanih rezervacij in vozovnic za približno 750 tisoč potnikov. | Foto: Reuters Po nekaterih ocenah je ob prenehanju poslovanja družbe Monarch ostalo več kot 300 tisoč že plačanih rezervacij in vozovnic za približno 750 tisoč potnikov. Foto: Reuters

Tiste Britanci, ki svoje poti še niso začeli, prosijo, naj ne prihajajo na letališča. Če gre za celotni aranžma, ne samo za letalsko vozovnico, jim bodo povrnili denar v skladu z varnostno shemo turističnih operaterjev v primeru propada agencije (podobna shema obstaja tudi v Sloveniji), a bodo postopki najbrž trajali tedne ali celo mesece.

Vsem svetujejo spremljanje sprotnih informacij na posebni spletni strani.

Kot strela z neba

Britanska medijska hiša BBC poroča, da zaposleni v družbi Monarch niso vedeli, kaj se bo zgodilo, saj so do zadnjega trenutka ravnali, kot da bo današnji ponedeljek navaden delovni dan.

Nekatere druge letalske družbe so med tem že izrazile pripravljenost, da zaposlijo nekatere od Monarchovih zdaj že nekdanjih delavcev.

Prihodnje leto bi letalska družba Monarch, ki ima tudi svojo potovalno agencijo, slavila 50 let obstoja in delovanja. Njihovo omrežje poletov obsega pet britanskih letališč in 40 krajev, predvsem v državah Sredozemlja.

Njihov lastnik, sklad Greybull Capital, je že dalj časa poskušal odprodati del poslovanja s krajšimi poleti z namenom usmerjanja na bolj dobičkonosne daljše polete, a zainteresiranih za nakup ni bilo.