Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
9.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

GZS Afrika

Sobota, 25. 5. 2013, 9.19

7 let, 2 meseca

V Ljubljani o JAR kot deželi priložnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V organizaciji GZS je pred dnevi v prestolnici potekal poslovni zajtrk o poslovanju v Južni Afriki. Južnoafriška republika (JAR) sodi med najhitreje rastoča gospodarstva na svetu.

Občutna rast menjave s Slovenijo pa nakazuje številne nove poslovne priložnosti, so se strinjali udeleženci.

Menjava med državama se krepi Kot so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), v JAR kljub oddaljenosti uspešno poslujejo nekatera slovenska podjetja, menjava med državama pa se krepi. Lani je slovenski izvoz v JAR dosegel 30,5 milijonov evrov, kar je skoraj 14 odstotkov več kot leto prej. Uvoz se je povečal za 10 odstotkov na nekaj več kot 16 milijonov evrov.

Še bolj pozitivni so po besedah direktorja Centra za mednarodno poslovanje na GZS Aleša Cantaruttija podatki o menjavi v prvih dveh mesecih letos. Izvoz v obsegu štirih milijonov evrov je bil v medletni primerjavi višji za 61 odstotkov, uvoz pa z blizu 2,5 milijona evrov višji za 140 odstotkov.

Po višini BDP gre za 26. največjo državo na svetu JAR ima razvit finančni, pravni, komunikacijski, energetski in transportni sektor. Po višini BDP gre za 26. največjo državo na svetu s približno 2,5-odstotno gospodarsko rastjo v lanskem letu. JAR je članica BRICS. Načrt nadaljnjega razvoja predvideva oblikovanje petih milijonov delovnih mest do 2020 ter zmanjšanje nezaposlenosti in revščine, je povzela Lydia Greyling iz veleposlaništva JAR na Dunaju.

Med razlogi za poslovanje v JAR je izpostavila obsežne naravne vire, politično in ekonomsko stabilnost s trdnim makroekonomskim upravljanjem, konkurenčne panoge in industrije, izobraženo delovno silo, ugodne stroške poslovanja, odlični finančni sistem ter odlično transportno in logistično infrastrukturo. Poslovneži so omenili še isti časovni pas, ki je kljub oddaljenosti isti kot v Sloveniji.

Priložnosti se odpirajo v energetiki, informacijski in komunikacijski tehnologiji ... Ključne panoge so rudarstvo, avtomobilska montaža, obdelava kovin, strojna, tekstilna industrija, industrija železa in jekla, kemična industrija, industrija gnojil ter živilska industrija, popravilo komercialne ladij. Priložnosti se odpirajo v energetiki, informacijski in komunikacijski tehnologiji, rudarstvu in kovinski industriji, kmetijski predelavi ter predelovalnih dejavnostih, zlasti kemijski, avtomobilski in tekstilni industriji.

Častni konzul JAR v Sloveniji Janez Pergar je izrazil interes in željo po povečanju in nadgradnji sodelovanje med obema državama in dodal, da za to obstajajo številne priložnosti. Za njihovo izkoriščanje pa je treba vložiti veliko energije, zaupanja in potrpljenja, saj gre za nov trg, nove ljudi in drugačno kulturo. Dobro je za pomoč poiskati lokalnega partnerja.

"Državi imata veliko skupnega" Predsednik Plexus Group in častni konzul Slovenije v JAR Prieur du Plessis, ki je tudi poslovnež, je ugotovil, da imata državi veliko skupnega. Tako kot predstavlja Slovenija možno vstopno točko na širši trg, to velja tudi za JAR, ki omogoča dostop do 700 milijonov velikega potrošniškega trga podsaharske Afrike. Po njegovem je pravi čas za nadgradnjo obstoječega poslovnega in investicijskega sodelovanja ter vzpostavitev novih stikov.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je izpostavil pomen slovenskega izvozno usmerjenega gospodarstva in njeno vlogo kot možne vstopne točke na trg EU. Kot je zaključil Cantarutti, bo GZS posvetila posebno pozornost promociji sodelovanja z JAR in se zavzela za izvedbo gospodarske delegacije v drugi polovici leta.

Ne spreglejte