Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
26. 5. 2011,
12.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Telekom Slovenije poslovni rezultati telekomunikacije

Četrtek, 26. 5. 2011, 12.52

7 let, 2 meseca

Uprava Telekoma Slovenije: "Približujemo se cilju"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trend uspešnosti poslovanja se je ponovno obrnil navzgor, zadovoljno ugotavljajo v Skupini Telekom Slovenije.

Nerevidirani poslovni rezultati Skupine Telekom Slovenije za prve tri mesece leta 2011 kažejo, da je skupina ustvarila okoli 4 odstotke manj prihodkov kot v istem obdobju lani, a je dobiček iz poslovanja vendarle podvojen. Čisti poslovni izid je dosegel 14,5 milijona evrov, v istem obdobju lani pa je ta številka imela negativen predznak. To gre pripisati predvsem prvim uspehom varčevalnih ukrepov in reorganizacije poslovanja v Sloveniji in drugih državah v regiji, je pojasnil dr. Jožko Peterlin, član uprave Telekoma Slovenije, zadolžen za finance: "Približujemo se cilju, to je 28 milijonov evrov čistega dobička."

Med najmanj zadolženimi telekomi na svetu

Dodal je še, da se je neto finančni dolg znižal za več kot 100 milijonov evrov, kar je dodatno izboljšalo kapitalsko ustreznost in spomnil, da je Telekom Slovenije ves čas med najmanj zadolženimi telekomi na svetu. "Trend uspešnosti se je tako pri Telekomu kot Mobitelu ponovno obrnil navzgor," je zadovoljno sklenil in pojasnil, da gre velika znižanja investicij pripisati temu, da so se v Telekomu Slovenije usmerili le na tiste naložbe, ki prinašajo nove in tržno zanimive storitve.

Število zaposlenih nekoliko nižje kot leto prej Vroče vprašanje ostaja, ali bodo varčevalni ukrepi prizadeli tudi število in plače zaposlenih, teh je v vseh podjetjih Skupine Telekom Slovenije doma in v tujini 4819 ali približno 6 odstotkov manj kot leto prej. Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević pojasnjuje zadane cilje: "Pri številu zaposlenih si nismo zadali ciljev, toda stroški osebnih dohodkov ne smejo presegati 16 odstotkov prihodkov, zdaj pa dosegajo nekje med 18 in 19 odstotkov."

Formula 1 + 1 = 3

Racionalizacija poteka tudi pri upravljanju z nepremičninami: "Poteka strateški projekt, katerega končni učinki bodo vidni v dveh ali treh letih. Z združitvijo smo dosegli, da razen za bodoče prodajne centre, to so sedanji Mobitelovi centri, ne bomo več imeli najetih stavb," je pojasnil Kranjčević in dodal, da v primeru, da bo prišlo do odprodaje lastnih nepremičnin, bo prvi objekt na razpolago tisti na Vilharjevi cesti. "Prvi korak je, da bomo Avtento preselili iz najetih v lastne prostore," je še dodal Kranjčević, ki verjame, da bodo s pripojitvijo Mobitela Telekomu, ta se bo zgodila 1. julija, združili znanja, ki jih skupina potrebuje, da poišče poslovne priložnosti na novih področjih. "Tako bomo dosegli formulo, da je ena plus ena tri," je optimističen Kranjčević.

Ne spreglejte