Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2010,
14.39

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 14.39

7 let, 6 mesecev

Trimo letos z večjo prodajo in nižjimi prihodki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Trimo je letos kljub velikim nihanjem na strani povpraševanja zabeležil večjo prodajo. Ta se je na ravni družbe povečala za 15 odstotkov na 103 milijone evrov.

Medtem pa so se prihodki znižali za 10 odstotkov na 90 milijonov evrov, je na novinarski konferenci v Trebnjem dejala glavna direktorica Trima Tatjana Fink.

Prodaja se je povečala za okoli 20 odstotkov Na ravni skupine se je prodaja Trima povečala za okoli 20 odstotkov na 186 milijonov evrov, prihodki pa so z 154 milijoni evri ostali na lanski ravni.

"Za Trimom je zelo turbulentno leto," je razmere orisala Finkova in pojasnila, da so pravo globino krize občutili konec lanskega leta in v začetku letošnjega. Delno je k temu pripomogla tudi podaljšana zimska sezona, saj so bili prvi štirje meseci zelo hladni, kar je vplivalo na naročila.

Letos so se v družbi soočali tudi z valutnimi tveganji in plačilno nedisciplino. Ravno zaradi tečajnih razlik, katerih učinek bo znan konec leta, še ne vedo, kakšen bo poslovni izid. Ta bo po ocenah Finkove sicer slabši kot lani, vendar pozitiven.

Zaradi plačilne nediscipline so odpovedali nekatere pogodbe. Največja plačilna nedisciplina je trenutno na Hrvaškem, kjer ima družba odprtih za 2,1 milijona evrov zapadlih terjatev. Težave se pojavljajo tudi v Sloveniji, medtem ko je plačilne nediscipline v zahodnih državah manj.

V letu 2011 pričakujejo, da bo prišlo do prestrukturiranja na strani povpraševanja, kar se je sicer pokazalo že letos. Zaradi tega so znižali dejavnosti na tistih trgih, kjer so ocenili, da se kratkoročno bruto domači proizvod (BDP) in s tem tudi vlaganja ne bodo bistveno povečala.

Priložnosti iščejo na zahodnoevropskih trgih Po pojasnilih Finkove je to večina trgov jugovzhodne Evrope, zlasti BiH, Makedonije in Romunije, medtem ko iščejo priložnosti in krepijo prisotnost na zahodnoevropskih trgih, zlasti v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Hkrati bodo po njenih ocenah do večjega izraza v prihodnjem letu prišle dumpinške cene. "Konkurirati z dumpingom je nemogoče," je prepričana. Po njenih besedah je zaradi dumpinga prišlo do "škarij cen", ki so zelo očitne, a za čas krize niso neobičajne.

"Želeli bi si, da bi Slovenija povečala investicije, kot so to storile nekatere zahodne države," je še poudarila Finkova in predlagala, da bi država uvedla investicijske olajšave, kar bi gospodarstvu dalo nov zagon.

Trimo se je v letošnjem letu po pojasnilih direktorice komercialnega sektorja Brede Kotar usmeril na posamezne panoge, kjer so zaznavali nove priložnosti. Dokončali so enega največjih projektov družbe - inženiring projekt Socomak v Makedoniji. Med pomembnejšimi aktivnostmi v letu 2010 je izpostavila še projekt McLaren in projekt za črpališče plina v alžirskem El Merku ter prodor na trg ZDA.

Po besedah namestnika glavne direktorice za tehnično področje Danijela Zupančiča so v Trimu letos v tehnološke rešitve investirali 5,7 milijona evrov, od tega tri milijone evrov v nov pilotni projekt za energetsko učinkovit produkt iz družine qbiss. Ta produkt bo namenjen novemu segmentu poslovnih zgradb.

Ne spreglejte