Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
14.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Silicijeva dolina brezdomci

Torek, 9. 4. 2013, 14.39

7 let, 2 meseca

Temna stran Silicijeve doline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Silicijeva dolina, svetovno središče informacijskih tehnologij, ima tudi zelo temno stran: vse več brezdomcev, ki živijo v šotorih.

Ja, tudi to je Amerika oziroma visokotehnološka kalifornijska Silicijeva dolina, v kateri so svoje mesto našla tudi nekatera slovenska startup tehnološka podjetja. Tam, kjer veljata znanje in delo, za zavist pa naj ne bi bilo prostora. Pa najbrž ni čisto vse le svetla in sončna plat kalifornijske zgodbe o uspehu. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, se je od leta 2011 število brezdomcev v tem tehnološkem središču sveta povečalo kar za petino. Najbolj na udaru številni Latinskoameričani Ta temna stran kalifornijskega tehnološkega čudeža se na prvi pogled zdi nemogoča, ampak realnost je prav takšna. Številne ameriške družine so na družbeni lestvici zelo nazadovale. Najbolj so v Silicijevi dolini prizadeti Latinskoameričani, ki predstavljajo okoli četrtino vseh prebivalcev tega tehnološkega središča sveta.

Za najem dvosobnega stanovanja skoraj dva tisočaka zelencev na mesec Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je povprečni zaslužek Američana latinskega porekla v Silicijevi dolini okoli devetnajst tisoč dolarjev, kar je skoraj 15-odstotni padec v zadnjih petih letih. Ta znesek pa nikakor ne zadostuje za plačilo vseh življenjskih stroškov. Povprečna cena hiše v Silicijevi dolini je okoli 550 tisoč ameriških zelencev, mesečni najem dvosobnega stanovanja pa doseže skoraj dva tisočaka dolarjev. Štiričlanska družina, ki živi v Silicijevi dolini, potrebuje minimalno devetdeset tisoč dolarjev na leto za pokritje vseh stroškov za stanovanje, elektriko, prevoz, hrano in za varstvo otrok. To pa je zelo velik finančni zalogaj za vse več družin v Silicijevi dolini, približno dve uri vožnje oddaljeni od San Francisca. Ko izgubiš delo, ga izjemno težko spet najdeš … Številni zaposleni, ki so ostali brez dela, zdaj živijo v šotorih in nelegalnih naseljih, zelo težko najdejo novo zaposlitev, pa čeprav živijo v svetovnem tehnološkem središču. In medtem ko se številni v Silicijevi dolini borijo za golo preživetje, nekaj ulic naprej bogati postajajo vse bogatejši – to je ameriška realnost.

Ne spreglejte