Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2017,
16.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Gorenje Velenje

Četrtek, 9. 11. 2017, 16.29

6 let, 5 mesecev

Skupina Gorenje bo iskala strateškega partnerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Družba Gorenje "bo aktivno proučila možnosti strateških partnerstev" so danes sporočili iz velenjskega proizvajalca bele tehnike. Po tem, ko je japonski Panasonic oktobra letos napovedal, da strateškega sodelovanja s slovensko družbo ne bo nadaljeval, zdaj v Velenju pogledujejo po drugih možnostih.

"Skupina Gorenje je na podlagi svojih strateških usmeritev odprta za proučitev priložnosti morebitnih strateških povezav," so v sporočilu za javnost zapisali v Skupini Gorenje, ki se bo torej podala v iskanje partnerja, s katerim bi lahko "povečala obseg poslovanja, si zagotovila večjo stroškovno učinkovitost, utrdila moč svoje blagovne znamke, prišla do dostopa do ključnih distribucijskih kanalov ter pospešila produkte inovacije in digitalizacije poslovanja".

K iskanju razpoložljivih možnosti za strateška povezovanja so družbo spodbudili "trendi globalizacije in konsolidacije, ki so v zadnjih letih zaznamovali panogo bele tehnike".



Japonski Panasonic se je umaknil

Konec oktobra letos so v Velenju potrdili, da sta se iztekli dve komercialni pogodbi z japonsko multinacionalko Panasonic, s katero je Gorenje sodelovalo štiri leta, že oktobra lani pa je postalo jasno, da je japonska multinacionalka izgubila zanimanje za povečanje lastniškega deleža ali prevzem velenjske družbe.

Po skrbnem pregledu in notranji analizi so v Panasonicu prišli do sklepa, da povečanje lastniškega deleža ni bilo skladno z naložbeno strategijo japonske družbe, so povedali takrat, k odločitvi pa je pripomoglo tudi dejstvo, da se je vrednost delnic Gorenja zviševala.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) so povečali za dobrih pet odstotkov na skoraj 59 milijonov evrov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) pa je bil nižji za 12,1 odstotka in je znašal 18 milijonov evrov. Na EBIT je vplival višji strošek amortizacije 5,4 milijona evrov, so navedli v družbi.

Gorenje letos z dobičkom

Skupina Gorenje je v prvih devetih mesecih letos prihodke od prodaje povečala za 4,8 odstotka na 944 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 12,1 odstotka na 4,6 milijona evrov, je danes objavilo Gorenje. 

Družba Gorenje je v devetmesečju ustvarila 568,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 11,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. EBITDA se je povečal za 2,3 odstotka na 28 milijonov evrov, EBIT pa je upadel za 38,9 odstotka na 5,6 milijona evrov. Čisti dobiček je znašal 2,9 milijona evrov, s čimer je bil za 30,7 odstotka nižji kot v lanskih prvih devetih mesecih. STA

Ne spreglejte