Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
11.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Natisni članek

Panasonic Gorenje

Torek, 24. 10. 2017, 11.29

6 let, 5 mesecev

Panasonic je prekinil sodelovanje z Gorenjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Franjo Bobinac, Gorenje | Foto STA

Foto: STA

Japonska multinacionalka Panasonic je prekinila sodelovanje z Gorenjem. To naj ne bi pomenilo zmanjšanja števila zaposlenih, poudarjajo v Gorenju.

Kot poroča Delo, je Gorenje za Panasonic izdelovalo pralne stroje in samostojne hladilnike, kar je predstavljalo 1,5 odstotka prihodkov Gorenja. Izpad prihodkov so v družbi komentirali z navedbami, da "to ni zanemarljivo", saj predstavlja več kot dvakrat višjo vrednost od lanskih osmih milijonov evrov čistega dobička. 

Ocene poznavalcev po pisanju Dela govorijo o izpadu, ki bi lahko dosegel desetino prihodkov skupine. Prodajo bodo skušali nadomestiti s potencialnimi novimi trgi in drugimi kupci na obstoječih trgih. V Gorenju sicer poudarjajo, da ključni meseci v letu, ko je prodaja največja, šele prihajajo, zato je proizvodnja zelo visoka.

Panasonic ima v Gorenju 10,7-odstotni delež, pred časom so govorili celo o povečanju lastniškega deleža, a se kasneje za to niso odločili, saj ni v skladu z njihovo trenutno naložbeno strategijo.

Pod vprašajem tudi odhod iz lastništva

Ob prekinitvi sodelovanja se postavlja vprašanje, ali bo sledil tudi odhod iz lastništva Gorenja. S Panasonicom se dogovarjajo, da bi v prihodnje morda sodelovali pri nišnih vgradnih kuhalnih aparatih za njihove posebne potrebe.

Kot je v ponedeljek na konferenci Slovenskega državnega holdinga (SDH) povedala članica uprave SDH Nada Drobne Popovič, SDH v Gorenju nima lastniškega deleža, zato Kad to naložbo upravlja samostojno. Kad tako samostojno pripravlja tudi odločitev o tem, ali bo povečal delež ali ne, je dodala.

Na Kadu so pojasnili, da na družbi trenutno "ne potekajo nikakršne aktivnosti glede njenega povečevanja deleža v Gorenju". Na podlagi informacij, ki se čedalje bolj pojavljajo v medijih, ocenjujejo, da so pred družbo Gorenje pomembne spremembe v lastniški strukturi, o čemer pa so že obvestili ministrstvi za finance in gospodarski razvoj in tehnologijo ter SDH, so še zapisali.

Prihodnost velenjskega podjetja skrbi tudi nekaj več kot 13 tisoč Gorenjevih delničarjev, ki so v pismu Društva delničarjev GRVG vodstvo opozorili na nedoseganje zastavljenih finančnih ciljev in prekoračenje kapitala.

V Gorenju zanikajo, da so prekinili sodelovanje s Panasonicom

V Skupini Gorenje so se popoldan odzvali na torkovo pisanje časnika Delo o prenehanju poslovnega sodelovanja z japonsko multinacionalko Panasonic, ki so ga povzeli tudi drugi mediji. Dejstvo, da sta se v pogodbeno dogovorjenem roku iztekli dve komercialni pogodbi o prodaji izdelkov Panasonicu, še ne pomeni, da je poslovno sodelovanje med Gorenjem in Panasonicom prenehalo, so sporočili iz podjetja. Gorenje in Panasonic še vedno poslovno sodelujeta pri razvoju in proizvodnji določenih izdelkov, obe družbi pa se dogovarjata tudi o skupnem razvoju tehnološko zahtevnih kuhalnih aparatov, so poudarili. Sodelovanje poteka na osnovi pogodbe o strateškem sodelovanju, ki ureja tudi sodelovanje Panasonica v lastniški strukturi Gorenja, so dodali. Sporočili so še, da so v poslovnem načrtu za leto 2017 predvideli, da bodo na osnovi dveh komercialnih pogodb o prodaji izdelkov Panasonicu ustvarili približno 0,5 odstotka prihodkov Skupine Gorenje. Med januarjem in septembrom letos je bil obseg omenjenih pogodb v celoti realiziran, zato v letu 2017 Gorenje iz tega naslova ne bo zabeležilo nikakršnega padca prihodkov. Ker je Panasonic Gorenje pravočasno obvestil, da omenjenih dveh pogodb v prihodnjem letu ne namerava podaljšati, prihodki iz tega naslova tudi ne bodo vključeni v letni načrt Skupine Gorenje za leto 2018, so še zapisali v sporočilu za javnost.
Ne spreglejte