Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2020,
9.07

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Koronavirus kriza letalski promet Ryanair

Ponedeljek, 2. 11. 2020, 9.07

3 leta, 5 mesecev

Ryanair v prvem polletju z občutno izgubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Ryanair | Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je v prvem poslovnem polletju ustvaril 197 milijonov evrov izgube po davkih. | Foto Reuters

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je v prvem poslovnem polletju ustvaril 197 milijonov evrov izgube po davkih.

Foto: Reuters

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair se je pridružil vrsti drugih družb iz panoge, ki zaradi pandemije covid-19 letos ustvarjajo izgubo. V prvem polletju svojega poslovnega leta, od aprila do septembra, je ustvaril 197 milijonov evrov izgube po davkih, potem ko so njegovi prihodki potonili za 78 odstotkov.

Ryanair je v letošnjem prvem poslovnem polletju zapadel v rdeče številke, potem ko je pred letom dni ustvaril 1,15 milijarde evrov dobička. Njegovi prihodki so upadli za 1,2 milijarde evrov, število prepeljanih potnikov pa je zgrmelo za 80 odstotkov na 17,1 milijona, poroča STA.

Pri omenjenem letalskem prevozniku so spomnili, da je pandemija covid-19 od sredine marca do konca junija v EU prizemljila praktično celotno njihovo floto, saj so vlade uvedle omejitve potovanj in številne omejevalne ukrepe za domače prebivalstvo. Večina ustvarjenih prihodkov tako izvira iz drugega poslovnega četrtletja oziroma poletne sezone na severni polobli.

Pri Ryanairu bodo pozimi ukinili še več poletov

Ryanair je ta mesec že napovedal, da bo pozimi ukinil še več poletov, kot je napovedoval sprva, ter začasno zaprl svoje baze v Corku in Shannonu na Irskem ter Toulousu v Franciji. Letalski promet je namreč v Evropi spet močno omejen, saj je staro celino zajel nov val okužb z novim koronavirusom. Države se proti širjenju ponovno borijo z omejevanjem gibanja.

Zaradi velike negotovosti, povezane s covid-19, pri Ryanairu niso napovedali poslovnih rezultatov za celotno letošnje leto. Ob tem so priznali, da bo letošnje leto zanje "izredno zahtevno", v drugem poslovnem polletju naj bi se namreč izguba še poglobila. V celotnem finančnem letu računajo na 38 milijonov prepeljanih potnikov, potem ko so jih lani našteli 149 milijonov.

Ne spreglejte