Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2015,
15.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav poslovni rezultati

Petek, 20. 11. 2015, 15.35

6 let, 7 mesecev

Rekordno leto za Zavarovalnico Triglav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavarovalnica Triglav v večinski državni lasti bo letos dosegla rekordne rezultate, na tujih trgih dosega do 30-odstotne rasti glede na lani. Dobiček pred davki v devetih mesecih znaša 95 milijonov.

Obračunana kosmata premija Skupine Triglav v prvem devetmesečju leta znaša 718,3 milijona evrov in v primerjavi z lani predstavlja štiriodstotno rast. Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 94,9 milijona evrov, kar je šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Višji dobiček Skupine Triglav Skupina Triglav je tretje četrtletje zaključila s čistim dobičkom v višini 80,9 milijona evrov, kar je za pet odstotkov več kot lani. Čisti dobiček Zavarovalnice Triglav je znašal 53,8 milijona evrov (štiri odstotke manj kot lani), dobiček pred obdavčitvijo pa je ostal na lanski ravni (65,9 milijona evrov).

Rast na vseh trgih V Sloveniji je Zavarovalnica Triglav glede na lansko devetmesečje obračunala približno enako višino kosmate zavarovalne premije (463,2 milijona evrov). Premija Triglav Zdravstvene zavarovalnice je bila za en odstotek višja.

V preostalih petih državah regije Adria, v katerih posluje Skupina Triglav, so vse odvisne zavarovalne družbe povečale premijo v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Najvišjo, 30-odstotno rast zavarovalne premije, je dosegla na srbskem trgu, v Makedoniji je bila premija višja za 14 odstotkov, v Črni gori za devet odstotkov in na Hrvaškem za sedem. Na trgu Bosne in Hercegovine je sarajevska zavarovalnica dosegla devetodstotno rast premije, zavarovalnica v Banjaluki pa osemodstotno.

Nižje škode in zmernejši donosi od finančnih naložb V primerjavi z lanskim obdobjem je Skupina letos zabeležila za odstotek manj kosmatih zneskov škod (435,1 milijona evrov), matična družba pa za štiri odstotke manj (283,5 milijona evrov). V letošnjem letu ni bilo zabeleženih večjih škodnih dogodkov. Na poslovne rezultate Skupine pomembno vplivajo donosi od finančnih naložb. Ti so bili zaradi rasti splošne ravni obrestnih mer in posledičnega padca cen dolžniških vrednostnih papirjev glede na lansko primerljivo obdobje nižji za 28 odstotkov.

Visoka bonitetna ocena Skupina Triglav tudi letos ostaja finančno trdna in stabilna, kar potrjujeta bonitetni oceni "A–" bonitetnih agencij Standard & Poor's in A. M. Best s pozitivno srednjeročno napovedjo.

Osredotočeni na strategijo in stranke Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je na straneh ljubljanske borze objavil svoj komentar: "Rezultati letošnjega devetmesečnega poslovanja Skupine Triglav, ki jo sooblikuje skoraj 5.400 zaposlenih na sedmih trgih, potrjujejo uspešno izvajanje strateških ciljev, in to kljub zahtevnim razmeram na trgih, na katerih smo prisotni. G

ospodarske razmere v večini držav, v katerih poslujemo, se izboljšujejo, a zmerno in postopoma. V zavarovalništvu se bo to pokazalo šele z določenim zamikom. Poleg tega moramo upoštevati tudi posebnosti vsakega od naših trgov, na primer na Hrvaškem je še vedno močan vpliv lanske liberalizacije trga zavarovanj avtomobilske odgovornosti z zniževanjem cen.

Na kapitalskih trgih ne pričakujemo takih izjemnih donosov od naložb kot lani. V zavarovalni dejavnosti, ki je steber poslovanja Skupine Triglav, nadaljujemo aktivni tržni nastop, krepitev učinkovitosti prodajne mreže in oblikovanje storitev po meri zavarovancev. Primer koraka v to smer je poslovni model, ki združuje zavarovalni produkt, vozne navade uporabnikov mobilne aplikacije in inovativno telematsko rešitev. Tovrstno ponudbo smo v Triglavu kot prvi v Sloveniji in regiji Adria razvili in ponudili v letošnjem letu."

Ne spreglejte