Torek,
4. 8. 2015,
15.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije privatizacija

Torek, 4. 8. 2015, 15.07

7 let, 2 meseca

Postopek prodaje družbe Telekom Slovenije je končan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski državni holding (SDH) je včeraj prejel sporočilo Cinvena, da ne želi nadaljevati pogajanj za končanje prodajnega postopka družbe Telekom Slovenije.

Edini ponudnik za nakup 72,75-odsotnega deleža Telekoma Slovenije je tako odstopil od nakupa, v dopisu pa navedel, da ob upoštevanju več pomembnih dogodkov, ki so se zgodili od junijske ponudbe za nakup 72,75-odstotnega deleža Telekoma Slovenije, transakcija zanj ni več ekonomsko vzdržna, so danes sporočili iz SDH.

Negotovo poslovno in kompleksno politično okolje v Sloveniji Kot enega glavnih razlogov za odstop od nakupa Cinven navaja zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije, in izpostavlja kompleksnost političnega okolja v Sloveniji, pa tudi močno odmevnost, ki jo je ta prodajni postopek imel v javnosti.

Na podlagi dozdajšnjih ukrepov regulatorja trga telekomunikacij (AKOS) meni, da regulativno okolje na področju investicij za Telekom Slovenije ne bo spodbudno, na odločitev vplivajo tudi neugodne spremembe predpisov EU o mednarodnem gostovanju ter spremembe v poslovanju družbe, ki ne bodo pozitivno vplivale na rezultate in ki jih Cinven v svoji ponudbi ni upošteval.

"Odločitev, da ne bomo nadaljevali s postopkom, smo sprejeli na podlagi natančnega pregleda investicijskih projektov, ki smo ga opravili v luči neugodnega razvoja regulatornega okolja in telekomunikacijskega trga," so v pismu SDH zapisali predstavniki Cinvena in dodali: "Cinven bo še naprej spremljal preostale naložbene priložnosti v Sloveniji in širši regiji."

V SDH bodo preučili možnosti glede nadaljnjih korakov Zaradi zaostrenih razmer na finančnih trgih so se povečali stroški financiranja, kar negativno vpliva na celoten postopek. Po mnenju Cinvena so to osnovni razlogi, zaradi katerih Cinven ne bi mogel uresničiti načrtov, ki jih je v določenem časovnem obdobju imel kot potencialni investitor v Telekom Slovenije.

"SDH zaradi obvestila Cinvena, da postopka prodaje ne želi več nadaljevati, uradno končuje prodajni postopek 72,75-odsotnega deleža Telekoma Slovenije," so še sporočili iz SDH in dodali, da bodo v prihodnjem obdobju preučili možnosti glede nadaljnjih korakov upravljanja naložbe v Telekom Slovenje.

"Sloveniji bo treba povrniti kredibilnost na kapitalskem trgu" "Nekateri bodo veseli, načeloma pa to ni dobro. Kredibilnost naše države bo še bolj upadla, Telekom Slovenije sam pa je že tako ali tako v zelo težkem položaju. Kako bo na tem trgu konkuriral kapitalsko močnejšim, Telemachu in Simobilu," nam je povedal Izidor Jerman, glavni upravljavec skladov Alpen Invest.

O razlogih, ki jih je Cinven navedel za odstop od nakupa največje slovenske telekomunikacijske družbe, pa dodal: "Mislim, da so to res glavni razlogi. O financiranju bi bilo mogoče debatirati in tega tudi ne morem komentirati, ker ne vem, kakšno finančno konstrukcijo so imeli. Menim, da je odločilo to, kar so navedli. Iz preglednega postopka smo naredili golaž, ki se je vlekel leto in pol. V tem obdobju smo odgnali zelo veliko morebitnih kupcev, na koncu nam je ostal le eden in še ta je zdaj odstopil."

In kaj to pomeni za nadaljevanje privatizacije oziroma prodaje Telekoma Slovenije? "Glavna stvar pri vseh prodajah je, da je stvar pregledna, da tisti, ki kupuje, ve, kaj ga čaka. Sloveniji bo treba povrniti kredibilnost na kapitalskem trgu. Povrnila pa si jo bo tako, da bo pregledno do konca izpeljala tisto, k čemur smo se zavezali."

"Postopek prodaje Telekoma Slovenije je bil problematičen" Postopek prodaje Telekoma Slovenije je bil po mnenju predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjana Verbiča problematičen. V VZMD so razočarani nad postopki prodaje nekaterih slovenskih družb, tudi Telekoma Slovenije. SDH bi, kot je menil Verbič, stalo neprimerno manj, če bi novega lastnika iskal z oglasom v nekaterih pomembnejših svetovnih finančnih časnikih in za to ne bi najemal svetovalnih družb.

Prav tako se je pri prodaji Telekoma Slovenije znova pokazalo, da so bili v postopek vpeti svetovalci, ki so pri prodaji sodelovali "za precejšnja sredstva in na trenutke delovali celo v konfliktu interesov".

Pri prodaji so po njegovem mnenju sicer z vidika malih delničarjev ključna vprašanja cena, smotrnost prodaje in pa, kaj bodo individualni vlagatelji imeli od tega. Če je treba podjetja v državni lasti prodati, je to treba storiti na način, ki bo pripeljal do kar največjega učinka ne samo z vidika cene, temveč tudi vpliva na okolje in družbo, je še dodal.

"Telekom Slovenije je sposoben sam reorganizirati in racionalizirati poslovanje" Na odstop Cinvena od nakupa Telekoma Slovenije so se odzvali tudi v Društvu MDS. "Menimo, da je Telekom Slovenije sposoben sam reorganizirati in racionalizirati svoje poslovanje, kar so že napovedali s sprejetim načrtom zmanjševanja števila zaposlenih. Morda bi morala zdaj uprava in nadzorni svet Telekoma Slovenije napeti vse moči, da se vse odprte pravne zadeve, ki so bile velika ovira v postopku, čim prej končajo," so zapisali.

Kot eno izmed možnosti reorganizacije omenjajo tudi nakup konkurentov doma in v tujini: "Z nakupom T2 bi Telekom Slovenije pridobil pomemben položaj na broadband storitvah, kjer se kaže velika možnost razvoja, hkrati pa bi končal sago potencialne od 120 do 150 milijonov evrov vredne odškodninske tožbe, ki jo T2 proti Telekomu Slovenije vodi zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. Posledično bi ob zmanjševanju stroškov in pridobivanju novih strank Telekom Slovenije spet okrepil svoje poslovanje in vrednost za njegove delničarje."