Sobota,
10. 11. 2012,
8.19

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nemčija gospodarstvo

Sobota, 10. 11. 2012, 8.19

7 let, 7 mesecev

Porast števila brezposelnih v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Nemčiji se je oktobra, sodeč po sezonsko prilagojenih podatkih, ki upoštevajo, da se zaposlovanje v tem mesecu navadno poveča, število brezposelnih na mesečni ravni zvišalo na 2,94 milijona.

Rast števila iskalcev zaposlitve kaže, da se dolžniška kriza območja evra že odraža tudi na nemškem trgu dela.

Stopnja brezposelnosti se oktobra glede na september v Nemčiji po sezonsko prilagojenih podatkih kljub temu ni spremenila in je tako ostala pri 6,9 odstotka, je sporočil nemški urad za delo. Po sezonsko neprilagojenih podatkih se je medtem število registriranih iskalcev zaposlitve oktobra v mesečni primerjavi zmanjšalo za 35.000, na 2,75 milijona, na letni ravni pa se je povečalo za 16.000. Gre za prvo letno rast po februarju 2010.

Oktobra je sicer stopnja brezposelnosti po neprilagojenih podatkih znašala 6,5 odstotka, torej toliko kot septembra.

Prvi mož urada za delo Frank-Jürgen Weise je ob teh podatkih dejal, da se slabša gospodarska napoved za Nemčijo že odraža na trgu dela. Na splošno gledano ta sicer ostaja robusten, je presodil in dodal, da Nemčija kljub ne najboljšim pogojem ostaja na poti šibke rasti.

Nemško gospodarsko ministrstvo je največjemu gospodarstvu v območju evra pretekli mesec znižalo napoved rasti za prihodnje leto, in sicer z 1,6 odstotka na en odstotek. Ob tem je okrepilo napoved za letos z 0,7 odstotka na 0,8 odstotka.