Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2018,
18.38

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,57

1

Uber Pipistrel Ivo Boscarol

Natisni članek

Sreda, 9. 5. 2018, 18.38

6 let, 2 meseca

Pipistrel je predstavil koncept zračnih plovil za Uber

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,57

1

pipistrel uber | Foto Pipistrel

Foto: Pipistrel

Ajdovski Pipistrel je na Uberjevi konferenci v Los Angelesu v torek razkril koncept svojih električnih zračnih plovil z navpičnim vzletanjem in pristajanjem (eVTOL) za mestni promet. Nova skupina zrakoplovov bo uporabljala namenski pogonski sistem za vzletanje in krmiljenje in bo lahko prevažala od dva do šest potnikov.

Koncept Pipistrel eVTOL, ki ga razvijajo kot partner družbe Uber Elevate, bo lahko na daljših razdaljah dosegal večje hitrosti kot prejšnji modeli. Z novim integriranim navpičnim vzletnim sistemom je vozilo zasnovano za širšo uporabo, zmanjšalo bo obratovalne stroške ter ponudilo boljšo izkušnjo voznikom, so sporočili iz Pipistrela.

V okviru svoje širše pobude Uber načrtuje, da bo v številnih velikih mestih po vsem svetu uporabljal mrežo majhnih, električnih letal. Ta električna vertikalna vzletna in pristajalna vozila se razlikujejo od helikopterjev, saj so višja, bolj varna, dostopna in okolju prijazna.

Ustanovitelj in direktor Pipistrela Ivo Boscarol je ob predstavitvi povedal, da Pipistrel ne poskuša ponovno izumiti helikopterja, pač pa išče drugačne rešitve. Z inovativnim integriranim vertikalnim dvižnim sistemom, ki je tih in učinkovit, z zelo aerodinamičnimi krili prilagodi hitrost vožnje za visoke hitrosti in znatno zmanjša stroške obratovanja.

Uber, Grčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sodelovali bodo z Elanom

Pipistrel bo pri nadaljnjem razvoju letalnikov v prihodnje sodeloval z begunjskim Elanom. "V čast nam je, da bomo lahko sodelovali s podjetjem, ki bo preneslo svojih več kot 50 let izkušenj na področju dela z naprednimi kompozitnimi materiali v projekt Uber eVTOL. Elanova sposobnost razvijanja ultralahkih in super močnih kompozitnih materialov bo prispevala k daljšemu času letenja in večjim dovoljenim obremenitvam ter s tem izboljšala celotno izkušnjo vseh vpletenih," je o sodelovanju z Elanom povedal Boscarol.

Prva plovila v velikih mestih predvideno že leta 2025

Projekte morajo v Pipistrelu pripraviti do leta 2021, saj bodo letalniki predstavljeni na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Prva velika mesta pa naj bi letalnike dobila leta 2025. Letalnike razvijajo v enem izmed treh Pipistrelovih podjetij, v ajdovskem Vertical Solutions.

V prihodnosti bodo letala potnike dostavljala od okna do okna, je lani napovedal Ivo Boscarol. | Foto: Pipistrel V prihodnosti bodo letala potnike dostavljala od okna do okna, je lani napovedal Ivo Boscarol. Foto: Pipistrel

Po predstavitvi letalnikov bo po Boscarolovih napovedih potrebno leto dni za testiranja in tri leta za certificiranja. Prva velika mesta, ki so že podpisala pogodbe z Uberjem, bodo morala v tem času pripraviti pristajalne ploščadi, visokonapetostne električne vode in drugo potrebno infrastrukturo na nebotičnikih, v parkih in še kje.

Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je bil že lani govornik na dogodku Uber Elevate, ki je potekal v Dallasu. Tam je prvič predstavil svojo vizijo prihodnosti, ki sloni na zračni mobilnosti v velikih mestih. Njegov vizionarski govor si lahko ogledate v spodnjem videu.

Ne spreglejte