Nedelja,
11. 3. 2012,
13.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

turizem

Nedelja, 11. 3. 2012, 13.02

7 let, 2 meseca

Nemčija lani z rekordnimi tujimi nočitvami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Nemčiji je bilo lani 63,8 milijonov tujih nočitev, kar je šest odstotkov več kot leto prej. S 330,3 milijoni nočitev domačih turistov pa ostaja najbolj priljubljena počitniška dežela za Nemce.

Tudi najnovejša raziskava, ki je bila izvedena na pobudo nemškega Zveznega združenja za turizem (BTW) in financirana s strani zveznega ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo, kaže, da turizem spada med najpomembnejše panoge v Nemčiji.

Tuji turisti v Nemčiji letno potrošijo okrog 36,6 milijarde evrov. Od tega okoli 28 odstotkov prinesejo letalski prevozi, 26 odstotkov nastanitvene storitve, 15,4 odstotka gostinstvo in 11,5 odstotka drugo blago in storitve, med drugim nakupovanje.

Nemčija po priljubljenosti takoj za Španijo Predsednica sveta Nemške turistične organizacije Petra Hedorfer je poudarila, da se je Nemčija s približno petodstotnim porastom pri vseh letovanjih v letu 2011 uveljavila kot druga najbolj priljubljena počitniška destinacija Evropejcev, takoj za Španijo (okvirno 10 odstotkov več).

Največ turistov iz Nizozemske in Švice "Predpostavljamo, da bodo prihodki kljub gospodarski krizi do konca tega leta zrasli za do tri odstotke. K temu bosta doprinesli predvsem Nizozemska in Švica kot najpomembnejša trga virov turizma v Nemčiji. Za tekoče leto pričakujemo pozitiven razvoj tudi v povezavi s severno Evropo in Rusijo. Prav tako bodo odločilni impulzi izhajali iz poslovnega turizma," je prepričana Hedorferjeva.

Do leta 2020 nameravajo doseči mejo 80 milijonov nočitev tujih gostov Pred Nemčijo je tudi pomembno sejemsko leto s številnimi mednarodnimi sejmi, obenem pa v vzponu ta država ostaja kot mesto srečanj in kongresov. S temo Zelena srečanja (Green Meetings) bo Nemška turistična organizacija v središče globalne komunikacije postavila predvsem trajnostno rast in visoke mednarodne standarde v Nemčiji. Hedorferjeva pričakuje, da bodo do leta 2020 dosegli mejo 80 milijonov nočitev tujih gostov.

Lani rekordno povečanje slovenskih turistov Zaradi gospodarske krize je število slovenskih turistov v Nemčiji v letu 2009 upadlo, a izboljšanju stanja v letu 2010 je sledilo rekordno povečanje v 2011, in sicer za 15,4 odstotka. Skupno število nočitev slovenskih turistov je prvič preseglo 180.000. Največ so jih zabeležili v prenočiščih z več kot devetimi posteljami in kampih.

Slovenski turisti še posebej cenijo nemško kulturno raznolikost. 43 odstotkov vseh slovenskih turističnih potovanj v Nemčijo predstavljajo izleti z ogledi turističnih znamenitosti, med katerimi prednjačijo ogledi mest, kulturna doživetja, obiski družabnih dogodkov in krožna potovanja. V zadnjem času so vse bolj popularni obiski zabaviščnih parkov in božičnih sejmov, kjer beležijo lep porast števila slovenskih turistov. Najbolj obiskana mesta so München, Berlin, Frankfurt in Köln.