Ponedeljek,
30. 9. 2024,
10.51

Osveženo pred

3 ure, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

gospodarstvo cene Surs inflacija

Ponedeljek, 30. 9. 2024, 10.51

3 ure, 49 minut

Medletna inflacija septembra upadla na 0,6 odstotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
inflacija, cene | Mesečna inflacija je v povprečju ostala nespremenjena. | Foto Shutterstock

Mesečna inflacija je v povprečju ostala nespremenjena.

Foto: Shutterstock

Rast cen se še naprej umirja, medletna inflacija je septembra upadla na 0,6 odstotka, so sporočili iz statističnega urada. Na mesečni ravni se cene življenjskih potrebščin niso spremenile. Medtem ko so se oblačila po izteku poletnih razprodaj precej podražila, so mesečno inflacijo ob koncu poletne sezone ublažile pocenitve počitniških paketov.

Septembra je letna stopnja inflacije drugi mesec zapored ostala pod enim odstotkom. Avgusta, ko se je ustavila pri 0,9 odstotka, se je pod to mejo spustila prvič po marcu 2021.

Še naprej rast cen življenjskih potrebščin poganjajo storitve. Te so se v zadnjem letu dni v povprečju podražile za 3,9 odstotka, blago pa se je pocenilo za okrogel odstotek. Cene trajnega blaga in blaga dnevne uporabe so upadle za 1,3 odstotka oz. 1,1 odstotka, medtem ko so cene poltrajnega blaga zrasle za 0,1 odstotka.

K letni inflaciji so ta mesec največ, 0,4 odstotne točke, prispevale za 3,9 odstotka višje cene v skupini rekreacija in kultura. S po 0,3 odstotne točke so sledile podražitve alkoholnih pijač in tobaka (za 4,9 odstotka), izdelkov in storitev v zdravstvu (za 4,7 odstotka), v restavracijah in hotelih (za 4,2 odstotka) ter pri hrani in brezalkoholnih pijačah (za 1,5 odstotka).

Po drugi strani so letno inflacijo za eno odstotno točko ublažile za 6,1 odstotka nižje cene izdelkov in storitev iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo.

Po koncu poletja oblačila občutno dražja, počitnice cenejše

Od avgustovskih se cene septembra v povprečju niso spremenile. Konec poletnih razprodaj oblačil in zamenjava za jesensko-zimsko kolekcijo so se odrazile kot 16,6-odstotna podražitev oblačil, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,7 odstotne točke. Po drugi strani so se ob koncu poletne sezone za 12,3 odstotka pocenili počitniški paketi in inflacijo ublažili za 0,6 odstotne točke.

Po 0,1 odstotne točke so k znižanju mesečne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin prispevale še pocenitve nastanitvenih storitev (za 5,5 odstotka), proizvodov in storitev za osebna vozila (za 1,4 odstotka) ter v skupini električna energija, plin in druga goriva (za 8,4 odstotka). V slednji so se najbolj znižale cene trdnih goriv.

Mesečna inflacija je v povprečju ostala nespremenjena tudi zaradi za 5,4 odstotka višjih cen časopisov, knjig in pisalnih potrebščin.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave med državami članicami EU, je bila septembra 0,7-odstotna, potem ko je bila septembra lani 7,1-odstotna. Na mesečni ravni so te cene porasle za 0,2 odstotka.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice Umar drastično znižal napoved letošnje rasti BDP
McDonald’s, McDonalds
Novice Raziskava Uporabne strani: je McDonald’s v Sloveniji dražji ali cenejši kot pri sosedih?
poletne razprodaje
Novice Medletna inflacija avgusta pri 0,9 odstotka