Petek,
14. 6. 2013,
10.17

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Mercator prodaja

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2013, 10.17

7 let, 5 mesecev

Masten: Velika napaka je bila, da nismo Mercatorja prodali že prej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Razlika med 221 evri, kot jih je pred dobrim letom ponudil Agrokor za delnico Mercatorja, in 120 evri, kot jih ponuja zdaj, je cena nacionalnega interesa, pravi Sašo Stanovnik.

Ekonomist Igor Masten meni, da je prav, da so se lastniki odločili za prodajo Mercatorja, če so zadovoljni s ceno. Pri tem izpostavil, da je bila velika napaka, da niso Mercatorja prodali že prej, ko je bila zanj ponujena skoraj dvakrat višja cena. "Na ta način smo pognali v kanalizacijo okoli 400 milijonov evrov," je zatrdil.

Dodal je še, da trenutni Mercatorjev menedžment 24 ur na dan popravlja napake bivšega menedžmenta, ki je imel napačno strategijo rasti, s čimer se je uničila vrednost podjetja. "Danes se moramo tudi vprašati, zakaj ni Mercator nosilec konsolidacije te branže v regiji," je sklenil.

Sašo Stanovnik iz Skupine Alta Invest meni, da je cena 120 evrov na delnico, kot je ponudil Agrokor, "višja od našega vrednotenja", kar pomeni, da vsebuje tudi prevzemno premijo. Tudi on je prepričan, da bi se morali za prodajo Mercatorja odločiti že prvič, ko so v Agrokorju za delnico ponujali 221 evrov. Razlika med obema cenama je tako po njegovih besedah cena nacionalnega interesa.

Vse, o čemer govorimo danes, je čista špekulacija Finančni analitik Andraž Grahek je pojasnil, da je vse, o čemer govorimo danes, čista špekulacija, saj ne poznamo vsebine prodajnega sporazuma. Žal se bo ta razkrila prej, kot je to običajno. Vsi menijo, da bi morala njegovo vsebino poznati vsa Slovenija, čeprav gre v resnici za poslovno skrivnost. Je pa to, da se o Agrokorju govori o edinem kupcu Mercatorja, čisto zavajanje. V resnici gre za konzorcij kupcev, saj sam Agrokor nakupa z dolgom ne bi mogel financirati."

Grahek meni tudi, da bo od podpisa prodajne pogodbe do dejanske preknjižbe delnic preteklo od šest do devet mesecev po nakupu, saj bo moral kupec prej izpolniti številne pogoje, pridobiti soglasja uradov za varstvo konkurence in predvsem v to, da je tak nakup res najboljša rešitev za Mercator, prepričati upnike.