Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
12. 11. 2014,
10.04

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Finančna uprava Jana Ahčin inšpekcijski nadzor

Sreda, 12. 11. 2014, 10.04

1 leto, 3 mesece

Letošnji rekord: davčna kazen za 375 tisočakov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finančna uprava pod vodstvom Jane Ahčin je od začetka leta izrekla 13.729 glob v skupni vrednosti 14 milijonov evrov. Najvišja izrečena globa je znašala 375 tisoč evrov.

Uslužbenci finančne uprave so od začetka leta do konca septembra izvedli nekaj manj kot pet tisoč inšpekcijskih nadzorov, v katerih so ugotovili, da morajo davčni zavezanci plačati za skupno 91,5 milijona evrov dodatnih obveznosti. Kršitve zakonodaje so ugotovili v 1.700 primerih.

Od 60 do 75 odstotkov primerov z ugotovljenimi nepravilnostmi Odstotek primerov z ugotovljenimi nepravilnostmi v inšpekcijskem nadzoru se sicer giblje med 60 in 75, razlikuje pa se po tem, na katerih področjih delovanja in obdavčitve davčnih zavezancev izvajajo nadzor. Nekaterih nepravilnosti na področju prispevkov za socialno varnost ali pri zlorabah zaradi ustanavljanja podjetij namreč kljub povečani preventivni dejavnosti, povečanemu številu nadzorov in številu izrečenih sankcij ni mogoče v celoti zajeziti, poudarjajo na Fursu in dodajajo, da skupaj s finančnim ministrstvom še iščejo rešitve za učinkovitejše delo.

Od 14 milijonov evrov izrečenih glob do zdaj poravnanih četrtina V prvih devetih mesecih letošnjega leta so inšpekcijske, kontrolne in mobilne enote skupaj izrekle 13.729 glob, znesek izrečenih glob pa je znašal slabih 14 milijonov evrov.

Kršitelji so do zdaj poravnali za 3,8 milijona evrov glob, a kot poudarjajo na Fursu, sta podatka o izrečenih in plačanih globah težko primerljiva. Razkorak se pojavlja tudi zato, ker posamezne globe še niso zapadle v plačilo ali pa so posamezni kršitelji vložili zahtevo za sodno varstvo, ki zadrži izvršitev globe. Za neplačnike, ki jim globa zapade, Furs poda predlog za uklonilni pripor in začne postopek izvršbe. Najvišja izrečena globa je sicer znašala 375 tisoč evrov, zaradi davčne tajnosti pa nam kršitelja niso izdali.

Ne spreglejte