Torek,
30. 7. 2013,
13.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Radenska prodaja dolg

Torek, 30. 7. 2013, 13.57

7 let, 2 meseca

Kofola, San Benedetto, Pepsi Cola ali kdo četrti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Radenska gre prva v prodajo iz pijačarske Skupine Pivovarna Laško, v Laškem pričakujejo vsaj pet nezavezujočih ponudb

Zdaj je dokončno jasno, Radenska bo na prodaj prva od podjetij iz pijačarske Skupine Pivovarna Laško, ki ima skupaj okoli 370 milijonov dolga, reprogram pa ima skupina zagotovljen do septembra letos. Že dolgo je jasno, da bankirji, zlasti največja državna banka NLB in Hypo Alp-Adria-Bank, od Pivovarne Laško, ki lastniško obvladuje skupino (v njej so še Pivovarna Union, Radenska in Vital iz Mestinja), zahtevajo, da odproda pijačarsko industrijo. Zorko: Pričakujemo vsaj pet nezavezujočih ponudb za Radensko! Izbrani svetovalec, banka Unicredit, menda zelo dejavno pripravlja mednarodni javni razpis za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup Radenske. Kdaj bo objavljen, uradno še ni znano, po neuradnih informacijah pa naj bi bil objavljen v prvih dneh septembra. "Pričakujemo vsaj pet nezavezujočih ponudb," napoveduje prvi mož Skupine Pivovarna Laško Dušan Zorko. Na temelju nezavezujočih ponudb bo jasno kdo si zares želi postati lastnik Radenske in koliko bi bil pripravljen zanjo tudi odšteti...

Pozornost pritegnejo prepoznavne blagovne znamke Radenske Po zatrjevanju poznavalcev bo za Radensko lahko najti kupca. Tudi zato, ker gre za eno manj zadolženih podjetij znotraj Skupine Pivovarna Laško, kot je za Delo danes izjavil direktor Radenske Milan Hojnik. Zanimanje za Radensko in njene blagovne znamke, tudi najstarejšo Tri srca, je precejšnje, pravijo poznavalci pijačarske industrije. Radenska je konec koncev zelo prepoznavna blagovna znamka na Balkanu, pa seveda tudi v sosednjih Italiji in Avstriji, zato kupcev za Radensko najbrž ne bo malo. San Benedetto v tekmi za Radensko? Češka Kofola, ki jo lastniško obvladuje grška družina Samaras, naj bi se po pisanju nekaterih medijev zelo resno zanimala za Radensko, saj bi si s tem po mnenju poznavalcev na široko odprla vrata na balkanski trg, kjer so blagovne znamke Radenske zelo prepoznavne, zlasti na trgih republik nekdanje Jugoslavije. Vse več je tudi namigov, da se za Radensko zelo resno ogreva tudi pijačarska skupina San Benedetto (zrasla je iz družinskega podjetja, ki ga je pred desetletji ustanovil Ferdinando Zoppas) iz okolice Benetk, ki je prisotna v več kot 80 državah sveta, na vseh petih celinah. Skupina, ki ima več kot 1.800 zaposlenih po svetu, je leta 2011 ustvarila več kot 710 milijonov evrov prodajnih prihodkov. V tekmi za Radensko ne gre pozabiti niti na Pepsi Colo! V boju za Radensko ne gre izključiti niti globalne skupine Pepsi Cola, s katero Radensko povezuje že skoraj četrtstoletno komercialno sodelovanje. Prav podjetje iz Radencev je že dolga leta odgovorno za proizvodnjo, distribucijo in prodajo Pepsi Cole v Sloveniji.

Nad prodajo Radenske še vedno visi damoklejev meč denacionalizacije Rudolf Hoehn Šarič v denacionalizacijskem zahtevku (vložil ga je že leta 1993, leta 2009 mu je Vrhovno sodišče priznalo državljanstvo in s tem tudi status denacionalizacijskega upravičenca), čeprav sta ga Upravna enota Gornja Radgona in pristojno ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že večkrat zavrnila, še vedno zahteva vračilo 48 odstotkov nekdanjega zdravilišča in polnilnice slatine Radenska v Radencih, ki naj bi jih podedoval po svoji materi Wilhelmini. Poznavalci menijo, da denacionalizacijski postopek, v katerega se je osebno vpletel tudi odhajajoči ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli, ko se je kar s pismom v angleškem jeziku obrnil na gornjeradgonsko upravno enoto in jo pozval, naj primer rešuje hitro in pošteno, še ne bo prav kmalu končan. V primeru prodaje Radenske bi morebitni uspeh Rudolfa Hoehna Šariča v denacionalizacijskem zahtevku padel na pleča prodajalca, torej Pivovarne Laško.