David Kos

Četrtek,
13. 8. 2015,
9.11

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Kitajska devalvacija

Natisni članek

Četrtek, 13. 8. 2015, 9.11

8 mesecev, 3 tedne

Kitajska spet devalvirala juan, je to uvod v valutno vojno?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Kitajska centralna banka je danes že tretjič v treh dneh devalvirala tečaj juana glede na dolar. S tem naj bi pomagala krepiti domače gospodarstvo. A nekateri se že bojijo valutnih vojn.

Centralna banka v Pekingu je dnevni referenčni menjalni tečaj juana danes prilagodila za dodatnega 1,1 odstotka in ga postavila pri 6,4010 juana za en dolar.

Že v torek in sredo je kitajska centralna banka znižala referenčni menjalni tečaj domače valute za 1,9 odstotka oziroma 1,6 odstotka, kar je vodilo do največjega upada vrednosti juana v primerjavi z dolarjem po letu 1994. Potem ko sta prvi dve devalvaciji presenetili finančne trge in tečaje delnic po vsem svetu potisnili navzdol, so azijske borze današnje trgovanje končale z rastjo.

Kitajska želi pospešiti gospodarsko rast S potezo naj bi Kitajska predvsem pomagala domačim izvoznikom pri krepitvi konkurenčnosti, s tem pa krepila gospodarsko rast. V zadnjem času se sooča z upočasnjevanjem gospodarske rasti, kapital pa jo zapušča. Lani se je njen bruto domači proizvod okrepil za 7,4 odstotka, kar je najpočasnejša rast v 24 letih.

Prostega padca kitajske valute ni pričakovati, saj ima država 3700 milijard dolarjev rezerv v tujih valutah in bo ukrepala, če bo potrebno.

Uradno je sicer centralna banka zapisala, da je razlog za devalvacijo želja spremeniti devizni tečaj v bolj tržno usmerjenega. Pri tem pa so v Pekingu že včeraj zavrnili pričakovanja, da bodo sledila dodatna znižanja vrednosti valute.

Mednarodne institucije zadovoljne z ukrepi kitajskih oblasti Mednarodni denarni sklad (MDS) je v izjavi sporočil, da je devalvacija juana "dobrodošel korak", ki bo omogočil večje delovanje tržnih sil pri določanju menjalnega tečaja. Kot "pozitiven razvoj" je potezo opisala tudi Evropska komisija, medtem ko so v ZDA dejali, da je za presojanje o potezi še prezgodaj.

Kitajska centralna banka strogo nadzoruje trgovanje z juanom, država pa si močno prizadeva, da bi bila njena valuta stabilna, saj si želi, da se juan pridruži dolarju, evru, jenu in funtu, ki jih MDS uporablja pri izračunavanju posebnih pravic črpanja, posebne valute znotraj MDS.

Bodo tudi druge države devalvirale svoje valute? Analitiki pa med drugim opozarjajo, da bi poteza kitajske centralne banke lahko odložila pričakovano zvišanje ključne obrestne mere v ZDA. Prav tako se nekateri bojijo valutnih vojn, saj bi se druge države lahko znašle pod pritiskom, da tudi same devalvirajo svojo valuto.