Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

2

Natisni članek

Terme Čatež DZS prodajni postopek Bojan Petan

Četrtek, 1. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Kdo bo lastnik največje slovenske marine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

2

Marina Portorož | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Največja slovenska marina bi lahko že spomladi dobila novega lastnika. Kdo je oddal najboljšo ponudbo?

Saga o prodaji Marine Portorož, kjer jahte privezujejo domači in tuji premožneži, se morda bliža koncu. 

V banki Unicredit, kjer vodijo prodajo, se bodo po naših informacijah v prihodnjih dneh odločili, s katerim od ponudnikov bodo začeli ekskluzivna pogajanja za prodajo marine. 

Neuradno: v finalu Singapurci in Klarič 

Za zdaj najbolje kaže singapurski korporaciji SUTL, ki ima v lasti največjo marino v Singapurju, deluje pa na 18 trgih v Aziji. Ponudbo naj bi oddala skupaj s skladom iz Velike Britanije.

V najožjem izboru naj bi bil tudi poslovnež Darko Klarič, ki ima v lasti oglaševalsko podjetje Media Publikum in največjo zasebno mrežo avtobusnih prevoznikov pri nas. Tudi njegovo podjetje Adventura Holding, ki je uradno oddalo ponudbo, naj bi imelo v poslu partnerja. 

Zavezujoči ponudbi sta oddala še družba P & P v lasti družine primorskega podjetnika Vladimirja Poliča in MK Grupa srbskega tajkuna Miodraga Kostića, a sta po neuradnih informacijah ponudila premalo. 

SUTL | Foto: Google Foto: Google

Posel, vreden 21 milijonov evrov

Ali se bo banka odločila za pogajanja z enim ali več ponudniki, še ni znano. Po napovedih pa bi lahko že v marcu podpisali prodajne pogodbe.

Ponudbe naj bi se gibale pri okrog 21 milijonih evrov, so za Siol.net potrdili različni viri. Še pred nekaj leti, ko so prvič prodajali marino, so bila pričakovanja še enkrat višja. Gre sicer za vrednost vsega posla, saj je v to številko vključen tudi 7,5-milijonski dolg družbe. 

V Unicreditu so ponudnike pozvali k izboljšanju zavezujočih ponudb, večina jih je to tudi naredila. Edini, ki je ostal pri osnovni ponudbi, naj bi bil Kostić, ki ima zaradi težav z bančnim regulatorjem v Srbiji vedno več težav pri prevzemnem pohodu po regiji.

Kostić naj bi bil tudi edini, ki je pripravljen prevzeti tudi nepremičnine Marine Portorož, med drugim okoliška zemljišča. Vsi preostali so oddali ponudbe za nakup dejavnosti, za katero ima marina veljavno občinsko koncesijo. Uradnih informacij o postopku prodaje ni mogoče dobiti.

"V Unicreditu informacij o naših obstoječih oziroma potencialnih poslih zaradi dobre poslovne prakse in zaupnosti, ki jo kot bančniki moramo zagotavljati vsem našim obstoječim in potencialnim poslovnim partnerjem, tako fizičnim kot tudi pravnim osebam, ne razkrivamo," so povedali na banki Unicredit, kjer vodijo postopek prodaje.

V Adventuri postopka prodaje Marine Portorož niso želeli komentirati.

Več prodaj padlo v vodo, bo zdaj drugače?

Marina Portorož je v lasti Term Čatež, najpomembnejše družbe iz precej zadolženega poslovnega sistema DZS, ki ga vodi Bojan Petan

DZS | Foto: STA , Foto: STA , Ta je v zadnjih letih že nekajkrat začel prodajo Marino Portorož in na zahtevo bank upnic poskušal najti zanjo bolj ustreznega strateškega lastnika. Toda prodaja je vselej padla v vodo.

Tokrat naj bi bilo drugače, saj prodajo zahteva ameriški finančni sklad York, ki je konec leta 2016 od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupil njene terjatve do DZS in Term Čatež. 

Lani se je zato začel nov postopek prodaje Marine Portorož, ki zdaj prehaja v sklepno fazo. 

Kje se lahko še zaplete?

A pri tem se lahko še vedno zaplete. Naši viri namreč opozarjajo, da je pri prodaji Marine Portorož še veliko nejasnosti. 

Izbrani ponudnik, ki bi podpisal prodajno pogodbo, bi lahko pred koncem posla zahteval izpolnitev več odložnih pogojev. Najpomembnejši so:

  • izločitev premoženja, s katero se morajo strinjati banke. Gre za zemljišče, na katerem naj bi zrasla Termalna Riviera in teniško igrišče, zemljišče, na katerem je dirkališče za gokarte, in delnice DZS;
  • razrešitev spora o koncesiji z občino Piran oziroma dogovor o tem, kdo bo prevzel finančno tveganje morebitnega neugodnega razpleta za marino;
  • prodajo mora potrditi ameriški sklad York, pri katerem so zastavljene delnice Marine Portorož. Ni pa izključeno, da bi York že pred tem prodal svoje terjatve do DZS in s tem tudi ključe do lastništva marine.

Če bi se pri katerem od pogojev zapletlo, bi se lahko prodajni postopek zavlekel ali celo še enkrat več zaustavil.

Če bi se pri katerem od pogojev zapletlo, bi se lahko prodajni postopek zavlekel ali celo še enkrat več zaustavil. Na fotografiji Bojan Petan. | Foto: STA , Če bi se pri katerem od pogojev zapletlo, bi se lahko prodajni postopek zavlekel ali celo še enkrat več zaustavil. Na fotografiji Bojan Petan. Foto: STA ,

Petanov maraton z upniki

Prodaja Marine Portorož je del razdolževanja Term Čatež, ključnega dela skupine DZS.

V začetku lanskega leta so v Termah Čatež tako kot DZS sprožili postopek preventivnega finančnega prestrukturiranja, s čimer so zaustavili izvršilne postopke. Sodišče je sicer oktobra zavrglo sklep o odobritvi postopka prestrukturiranja.

Kljub temu so v Termah Čatež dosegli dogovor z upniki. Z novim, petletnim podaljšanjem posojil sta ob Yorku v financiranje družbe vstopili še Gorenjska banka in Abanka. Odobrili sta ji 20 milijonov evrov posojila po obrestni meri EURIBOR + 4 odstotke, ki zapade leta 2024. 

Eden od pogojev v dogovoru o prestrukturiranju naj bi bila tudi prevetritev nadzornega sveta Term Čatež. Tega vodi prvi finančnik DZS Robert Krajnik. Do danes sicer še ni bila sklicana skupščina, na kateri bi imenovali nove nadzornike.

Portorož | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Razvojno zaostala marina

Marina je že dolgo talec dejstva, da ima lastnika v finančnih težavah. Tako kot vsa portoroška riviera je po razvoju obtičala v prejšnjem desetletju.

Zadnjo večjo naložbo so v Marini Portorož izvedli leta 2009, ko so prenovili tamkajšnjo restavracijo. Od tedaj za obnovo in širitev namenjajo zgolj nekaj sto tisoč evrov sredstev na leto, kar je premalo, da bi privabili zahtevnejše goste iz tujine. V zadnjih petih letih tudi neprestano izgubljajo obseg prihodkov.

Poleg tega so se v Marini Portorož zapletli v upravni spor z občino Piran, saj je ta od njih zahtevala plačevanje nekajkrat višje koncesnine.

Ne spreglejte