Ponedeljek,
5. 6. 2023,
12.59

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,99

Natisni članek

avtomobil garancija Pravni nasvet Pravni nasvet

Ponedeljek, 5. 6. 2023, 12.59

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Kako uveljavljati garancijo za skrite napake pri nakupu rabljenega avtomobila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,99
Pravni nasvet_3 | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Pozdravljeni! Kupil sem rabljen avto, vendar so se začele kaj kmalu pojavljati skrite napake - okvare, ki lahko vplivajo na pravilno delovanja motorja in tudi vožnjo. Prodajalec zanika odgovornost, ker napake razume kot izrabljen potrošni material, kar v garanciji, ki jo je izstavil ob prodaji, naj ne bi bilo zajeto. Menim, da zatikanje prestavne ročice lahko vpliva na varno vožnjo, zato sprašujem, ali je kakšna možnost, da popravilo uveljavljam pri prodajalcu.

Bojan P.

Pravnik na dlani odgovarja:

Večina prodajnih pogodb vsebuje klavzulo videno - kupljeno, ki pa prodajalca ne varuje pred napakami, ki jih pred kupcem prikrije ali ko gre za skrito napako.

V vašem primeru gre za napako, ki je z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti. To je skrita napaka. O taki napaki moramo prodajalca obvestiti v osmih dneh, šteto od dneva, ko smo napako opazili (subjektivni rok), oziroma najkasneje v šestih mesecih od tedaj, ko je bilo vozilo izročeno (objektivni rok).

Klavzula videno - kupljeno prodajalca ne ščiti v primeru skrite napake. Skrita napaka je tista, ki je ni mogoče ugotoviti z običajnim pregledom avtomobila. V vašem primeru bi bila lahko napaka na menjalniku skrita napaka.

Od 26. januarja letos velja novi zakon o varstvu potrošnikov, ki določa, da prodajalcu vozila ob prodaji rabljenega vozila potrošniku ni treba izdati garancijskega lista za obdobje najmanj enega meseca, lahko pa potrošnik uveljavlja neskladnost vozila. 

pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Novi zakon o varstvu potrošnikov garancijo enega meseca, kar je sicer zelo kratko obdobje, torej ukinja, a hkrati uvaja pomembne spremembe pri stvarni napaki.

Po prejšnji zakonodaji je potrošnik lahko uveljavljal pravice za nedelujoče vozilo še eno leto. Ta del starega zakona še vedno velja za vozila, kupljena pred uveljavitvijo novega zakona, torej pred 26. januarjem. 

Novi zakon o varstvu potrošnikov pa ne govori več o stvarni napaki blaga, temveč o njegovi neskladnosti. Za vsa rabljena vozila, kupljena po 26. januarju, je ugotovljeno neskladnost načeloma mogoče uveljavljati kar dve leti.

Tudi na področju garancije prinaša zakon o varstvu potrošnikov pomembno novost - potrošnik bo za izdelke, ki bodo dani na trg po začetku njegove uporabe (od 26. 1. 2023), garancijo lahko uveljavljal le pri garantu, torej podjetju, ki je dajalec garancije, ali pri njegovem pooblaščenem servisu. Garant je običajno proizvajalec izdelka, v primeru uvoženih izdelkov pa za proizvajalca šteje tudi uvoznik in distributer izdelka. Prodajalec izdelka je garant le, če izda garancijski list.

Veljavni zakon določa, da lahko potrošnik uveljavlja pravice iz naslova garancije tako pri proizvajalcu kot pri prodajalcu izdelka, za katerega je bil izdan garancijski list. To pravilo bo še vedno veljalo za vse izdelke, ki bodo kupljeni pred 26. 1. 2023.

Na podlagi povedanega vsekakor menimo, da lahko odpravo napake in popravilo zahtevate od prodajalca.

Pravni nasvet_2
Novice Kaj pripada zunajzakonskemu partnerju ob ločitvi?