David Kos

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
14.14

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

odstop

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 14.14

7 let

Jure Vončina ne bo več predsednik zelenjavne verige

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Dozdajšnji predsednik zelenjavne verige Jure Vončina je zaradi neodzivnosti kmetijskega ministrstva na težave pridelovalcev zelenjave podal odstopno izjavo.

Z Vončino, ki je tudi direktor Kmetijske zadruge Krka, smo se pred mesecem dni na našem portalu pogovarjali prav o težavah, ki pestijo slovenske pridelovalce zelenjave.

Vončina je za nepreklicni odstop z mesta predsednika navedel dva razloga. Prvi je neobveščanje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pridelovalcev zelenjave o sestanku in vsebini sestanka, kjer je bil predstavljen osnutek nacionalne uredbe za izredne ukrepe, ter neodzivnost ministrstva na pripombe o spremembi osnutka uredbe.

"Zelenjavna veriga je v zadnjih treh letih vzpostavila dobro komunikacijo s trgovskimi sistemi in s podpisom dogovora o sodelovanju in krepitvi partnerstva v zelenjavni verigi v letu 2013 postavila dobro osnovo za razvoj tržne pridelave zelenjave. Med letoma 2012 in 2014 se je obseg tržne pridelave zelenjave dvignil za 32 odstotkov, k čemur je zagotovo pripomoglo tudi delo zelenjavne verige," je zapisal v izjavi.

Pri tem dodaja, da so bili lani in letos pridelovalci zelenjave soočeni s težavami zaradi viškov zelenjave, ki so posledica ruskega embarga.

"Veliko polemike je bilo v zadnjih mesecih glede uredbe o začasnem umiku viškov. Poskušali smo stopiti v stik s kmetijskim ministrstvom, jim z dopisi pojasniti naš pogled na aktualno problematiko, a odzivov ni. Zaradi vsega navedenega sem sprejel odločitev, da mesto predsednika zelenjavne verige prepustim novi osebi, ki bo pri sodelovanju z ministrstvom bolj uspešna," je še zapisal v odstopni izjavi.