Torek,
24. 7. 2018,
13.57

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Evropska komisija Mateja Vraničar Erman NLB

Torek, 24. 7. 2018, 13.57

5 let, 9 mesecev

Evropska komisarka zadovoljna z rezultatom glede NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
NLB banka | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Evropska komisija je zadovoljna z rezultatom pogovorov o prodaji NLB, je povedala evropska komisarka Margrethe Vestager: "Da, zadovoljni smo tako s sodelovanjem z oblastmi kot tudi z doseženim rezultatom."

"Smo v procesu finaliziranja odločitve," je še povedala komisarka. Na vprašanje, kdaj bo komisija sprejela odločitev, pa ni odgovorila. Ta se sicer pričakuje v tem ali prihodnjem tednu.

Od komisije se pričakuje odločba o spremembi zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država do konca leta 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ena delnica pa do konca leta 2019.

Vlada zadnje spremenjene zaveze Bruslju predložila 13. julija

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki opravlja tekoče posle, presenečenj glede odločitve Bruslja ne pričakuje, saj so se s komisijo usklajevali.

Vlada je spremenjene zaveze v Bruselj poslala 13. julija in ministrica pričakuje, da bo komisija postopala zelo hitro. "Glede na to, da govorimo o odločitvi kolegija Evropske komisije, formalni postopek običajno traja okrog 14 dni."

Novice Šarec: Začeli bomo pogajanja z Levico, z iskrenimi nameni #video

Ljubljana bi del banke prodala letos, drugi del prihodnje leto

Evropska komisija je konec januarja sprožila poglobljeno preiskavo, saj Slovenija do konca leta 2017 ni izpeljala vmes enkrat že spremenjene zaveze o delni privatizaciji NLB.

Slovenija je komisiji decembra lani predlagala spremembe zaveze, a je ta izrazila dvom, da so te kljub predlaganim alternativnim ukrepom enakovredne prvotni prodajni zavezi. Ljubljana je Bruslju sicer predlagala, da bi del banke prodala letos, postopek do prodaje 75 odstotkov minus eno delnico pa dokončala v prihodnjem letu.

Na podlagi tega so nato potekala pogajanja o določitvi konkretnega roka in kompenzacijskih ukrepih. Med izravnalnimi ukrepi naj bi podaljšali del omejevalnih ukrepov, ki za banko veljajo že zdaj. To so neodvisno korporativno upravljanje, omejitve poslovanja in prepoved prevzemov.

NLB se je že morala umakniti iz nekaterih nestrateških dejavnosti, v primeru podaljševanja zavez bi morala še zmanjšati obseg poslovanja doma, ne brezpogojno pa bi se morala posloviti tudi od zavarovalnice NLB Vita.

Factor Banka
Novice Se bodo stepli za slovenski projekt, ki je v zapor spravil celo srbskega ministra?

Postopki privatizacije lahko stečejo brez odločitve Bruslja

S postopki za privatizacijo banke sicer ni treba čakati na odločitev Bruslja, ti lahko stečejo že zdaj. Vlada je namreč kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) upravi holdinga naložila, naj ponovno začne postopke za prodajo NLB.

Zadnja formalnost pred novim uradnim začetkom prodaje je bil sicer sprejem zakona o zaščiti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog LB.