Četrtek,
28. 11. 2013,
15.44

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kitajska

Natisni članek

Četrtek, 28. 11. 2013, 15.44

7 let, 6 mesecev

EU vpeljala začasne protidampinške dajatve za kitajske proizvajalce solarnega stekla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je z današnjim dnem za kitajske proizvajalce posebne vrste stekla, ki je sestavni del solarnih modulov, uveljavila začasne, 17,1- ali 42,1-odstotne protidampinške dajatve.

Uvedba dajatev je del februarja sprožene preiskave, ene od več preiskav EU, vezanih na kitajski uvoz solarnih plošč, celic in rezin.

Dajatve sprva za šest mesecev Višina dajatve, ki jo mora plačati posamezni kitajski proizvajalec solarnega stekla, je odvisna od tega, kakšna je njegova pripravljenost za sodelovanje v preiskavi.

Dajatve bodo sicer sprva uvedene za šest mesecev, pozneje pa bi se jih lahko podaljšalo še za pet let.

Preiskavo sprožili februarja Evropska komisija je preiskavo proti kitajskim proizvajalcem posebne vrste stekla, ki je sestavni del solarnih modulov, na zahtevo Združenja evropskih proizvajalcev fotovoltaičnih celic EU ProSun sprožila februarja.

Preiskava bi ji lahko vzela do 15 mesecev, Bruselj pa je izkoristil možnost, da protidampinške dajatve sprejme že po devetih mesecih.

Posebna vrsta stekla, ki se večinoma uporablja pri proizvodnji solarnih panelov V igri je posebna vrsta stekla, ki se večinoma uporablja pri proizvodnji solarnih panelov, ne pa izključno. Tako je tudi ključni sestavni del drugih proizvodov, povezanih s pridobivanjem sončne energije.

Komisija je med preiskavo že ugotovila, da se je evropski trg tega stekla močno skrčil, letno naj bi bil vreden 170 milijonov evrov.

Kitajskim izvoznikom je medtem uspelo močno okrepiti delež na njem. Še leta 2009 so namreč obvladovali le 6,2 odstotka trga, lani pa že skoraj 30 odstotkov. Evropski proizvajalci so bili v tem času prisiljeni bodisi zmanjšati svojo proizvodnjo bodisi prodati svoje tovarniške obrate.