Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
15.01

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

ECB obrestna mera

Četrtek, 26. 10. 2023, 15.01

6 mesecev

ECB ni spremenila ravni ključnih obrestnih mer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
ECB | Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ostaja pri 4,50 odstotka in najvišje od časa pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo. | Foto Reuters

Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ostaja pri 4,50 odstotka in najvišje od časa pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo.

Foto: Reuters

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes v skladu z napovedmi ohranil ravni osrednjih obrestnih mer za območje evra. Svet meni, da so te na ravni, na kateri bodo lahko znatno prispevale k temu, da se inflacija čim prej vrne na srednjeročno ciljno raven pri dveh odstotkih.

Kot so ocenili člani osrednjega organa evrske denarne politike, se pričakuje, da bo inflacija predolgo ostala previsoka. Domači cenovni pritiski ostajajo močni. Inflacija je sicer septembra izrazito upadla, med drugim tudi zaradi močnih učinkov osnove, večina meril osnovne inflacije pa se ob tem še naprej znižuje. Pretekli dvigi obrestnih mer se po njihovem intenzivno prenašajo v pogoje financiranja, kar vse bolj zavira povpraševanje in prispeva k zniževanju inflacije.

Svet ECB bo s prihodnjimi odločitvami zagotovil, da bodo "ključne obrestne mere ECB določene na dovolj restriktivni ravni tako dolgo, kot bo treba", so sporočili po seji. O ustrezni ravni in trajanju restriktivne denarne politike se bo tako kot doslej odločal na podlagi tekočih podatkov. Izhajal bo iz ocene inflacijskih obetov, v kateri bo upošteval nove ekonomske in finančne podatke, dinamiko osnovne inflacije in intenzivnost transmisije denarne politike.

Obrestna mera ostaja pri 4,5 odstotka

Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ostaja pri 4,50 odstotka in najvišje od časa pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo, s katero se je začelo več kot desetletje dolgo obdobje ohlapnejše denarne politike. Depozitna obrestna mera, po kateri banke nalagajo sredstva pri centralnih bankah območja z evrom (Evrosistem), ostaja pri štirih odstotkih in s tem na najvišji ravni od uvedbe evra leta 1999. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila medtem ostaja pri 4,75 odstotka.

Portfelj v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev APP se zmanjšuje postopno in predvidljivo, saj je Evrosistem prenehal ponovno investirati plačila glavnice zapadlih vrednostnih papirjev, so zapisali v sporočilu za javnost

Glede izrednega programa nakupa vrednostnih papirjev ob pandemiji covid-19 (PEPP) pa namerava svet ECB glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru tega programa, ponovno investirati vsaj do konca leta 2024. Postopno zmanjševanje portfelja v okviru tega programa se bo po njihovih navedbah upravljalo tako, da se prepreči poseganje v ustrezno naravnanost denarne politike.

Svet ECB, ki je danes gostoval v Atenah, bo še naprej fleksibilno ponovno investiral unovčenja, ki izhajajo iz portfelja v okviru programa PEPP, da bi preprečil tveganja, povezana s pandemijo, ki bi lahko ogrozila transmisijski mehanizem denarne politike.

ECB
Novice ECB že desetič zapored dviga obrestne mere
denar bankovci evro evri
Novice Banke dvignile depozitne obrestne mere. Kje so najvišje?
NLB
Novice NLB s septembrom naposled dviguje obrestne mere za depozite
Ne spreglejte