Ponedeljek,
17. 3. 2014,
8.54

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Otočec Bizeljsko Gradac grad prodaja

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 8.54

1 leto, 9 mesecev

Državni gradovi na prodaj, kupcev pa ni od nikoder (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kulturno ministrstvo tudi letos namerava prodati šest gradov. Že aprila bo objavilo razpis za prodajo gradov Borl in Viltuš, izhodiščne cene pa bodo precej nižje od lanskih. Kupcev za zdaj ni bilo.

Država bo poskušala svoje gradove prodati še tretje leto zapored, dozdajšnji izkupiček pa je bil izjemno skromen, saj ji je uspelo za dobrih 200 tisočakov prodati le grad Socka pri Vojniku. Za letos načrtujejo prodajo šestih gradov, in sicer Otočec, Borl, Viltuš, Bizeljsko, Gradac in Šrajbarski turn. Koliko naj bi kulturno ministrstvo iztržilo za omenjene gradove, ne želijo razkriti, je pa jasno, da jih bodo prodajali po precej nižjih cenah kot lani, odvisne pa bodo od cenitev in ne od vrednosti, ki jo je izračunal Gurs.

Za grad Borl interesenta za 1,6 milijona evrov ni bilo Grad Borl je kulturno ministrstvo lani prodajalo trikrat, a zmeraj neuspešno. Najprej so za njega želeli iztržiti 2,23 milijona evrov, drugič 1,9 milijona evrov, tretjič pa vsaj 1,6 milijona evrov. "V letu 2014 nameravamo ponovno začeti postopek prodaje gradu Borl po drugi metodi razpolaganja, in sicer po metodi javnega zbiranja ponudb, po izhodiščni ceni, ki bo temeljila na novo pridobljeni cenitvi. Odprta ostaja tudi možnost javno-zasebnega partnerstva. Objavo razpisa pričakujemo aprila 2014," so nam odgovorili na kulturnem ministrstvu.

Samo lani so za grad Viltuš ceno spustili za četrtino Prav tako trikrat so lani prodajali tudi grad Viltuš, prav tako neuspešno. Prvotno želeni znesek 800 tisoč evrov so v tretji prodaji spustili za četrtino na slabih 600 tisočakov, na letošnjem razpisu, ki bo prav tako objavljen aprila, pa utegne biti cena še precej nižja, saj so naročili novo cenitev. Kolikšna bo letošnja izhodiščna cena, nam na resornem ministrstvu niso povedali.

Grad Otočec: samo poslopje ocenjeno na dober milijon evrov Na prodaj bo tudi vsem dobro znani grad Otočec (edini izmed omenjenih gradov, ki je obnovljen), katerega Gurs samo 1350 kvadratnih metrov veliko graščino (brez pripadajočega zemljišča) ocenjuje na dober milijon evrov. "Aktivnosti v zvezi s prodajo predvidevamo letos. Skladno z zakonodajo bo izpeljan postopek prodaje po eni izmed metod prodaje stvarnega premoženja države, bodisi javna dražba bodisi javno zbiranje ponudb, točen datum je odvisen od uspešnega dogovora s trenutnim uporabnikom v zvezi s povračili vlaganj (Terme Krka d. d.)," sporočajo iz ministrstva.

O ceni za grad Bizeljsko, Gradac in Šrajbarski turn molčijo Grad Gradac bi lahko ministrstvo brezplačno preneslo na občino Metlika, ceni za grad Bizeljsko in Šrajbarski turn pa bosta znani po opravljeni cenitvi. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, med kupci vlada interes, tudi s strani tujcev.

Gradove bo izjemno težko prodati "Da bi ministrstvo te gradove prodalo, sploh za milijonske zneske, je utopija," pravi poznavalec nepremičninskega trga Vlado Petek, ki pojasnjuje, da je razlogov več. "Večina slovenskih gradov je namreč v izredno slabem stanju, tako da bi moral kupec vanj vložiti ogromno denarja. Jaz celo mislim, da bi bilo posameznega težko prodati za en evro. Poleg tega se je treba tudi zavedati, da bi imel kupec pri obnovi gradu številne omejitve zaradi spomeniškega in kulturnega varstva, tako da takšnih kupcev, ki bi to kupili zaradi samega statusa, v Sloveniji ne vidim," je jasen Petek, ki meni, da bi gradovi lahko oživeli le z javno-zasebnim partnerstvom, kjer bi na eni strani država ali pa posamezne občine v njih uredile kakšno kulturno tematiko, zasebni investitor pa bi poskrbel za gostinski del ali morebiti hotelsko dejavnost. "V nasprotnem primeru bodo gradovi še naprej samevali in posledično še propadali."