Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
15.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Elan

Petek, 5. 12. 2014, 15.47

6 let, 7 mesecev

Češki Sporten oddal zavezujočo ponudbo za Elan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za nakup begunjskega Elana se med drugim poteguje češko podjetje Sporten, ki izdeluje tekaške smuči, alpske smuči, snežne deske in smučarsko opremo.

Kot so danes sporočili iz podjetja, ki je že oddalo zavezujočo ponudbo, imajo z Elanom dolgoročne, strateške načrte, obstoječo proizvodnjo pa želijo razširiti in razviti.

Nove zaposlitvene priložnosti "V Begunje bomo prenesli tudi del svoje proizvodnje, kar bo prineslo nove zaposlitvene priložnosti," je v sporočilu za javnost izpostavil direktor podjetja Sporten Jan Hudak in zagotovil, da je Sporten zdravo in dobičkonosno podjetje, ki proizvaja smuči in opremo pod lastno blagovno znamko in tudi za številne svetovno znane blagovne znamke.

Zagotovili, da lahko vso transakcijo izpeljejo brez zunanjega financiranja Podjetje Sporten je Elanovim delničarjem dalo zavezujočo ponudbo, po kateri namerava zagotoviti sredstva za vso vračilo prepovedane državne pomoči, da bo morebitni nakup poslovnega deleža v Elanu pregleden in skladen s pravili EU. V ponudbi so tudi zagotovili, da so finančno dovolj močni, da lahko transakcijo izpeljejo brez zunanjega financiranja.

V podjetju Sporten so prepričani, da je zimsko-športni proizvodni program Elana v nekaterih elementih podoben njihovemu, a da se programi precej dopolnjujejo. Sodelovanje med obema podjetjema bi prineslo pomemben poslovni razvoj in priložnosti na številnih področjih, tako za skupino Elan kot tudi za Sporten, so poudarili.

Sporten ima vizijo ustvariti močnega slovensko-češkega proizvajalca zimskošportne opreme, ki bo uspešen tekmec svetovnih proizvajalcev. Nakup Elana pa osebno podpira tudi večinski delničar podjetja Sporten Grzegorz Hota, ki ga zanimajo tudi drugi deli poslovanja Elana, ne le športna oprema.

"Elan je trenutno močno zadolžen, vendar je njegove dolgove mogoče prestrukturirati" "Elan je trenutno močno zadolžen, vendar je njegove dolgove mogoče prestrukturirati in Sporten lahko s svojo finančno močjo in finančno podporo močnega delničarja podpre poslovanje Elana na več načinov," so poudarili v češkem podjetju.

Dodali so, da Sporten na Češkem veliko vlaga v različna pokroviteljstva in družbeno odgovorne projekte. Pomagajo tudi nekdanjim asom zimskih športov pri razvoju poslovnih priložnosti, ko končajo kariero. Sportenovo namero, da bi še naprej razvijal blagovno znamko Elan, podpirata tudi nekdanja skakalna šampiona Primož Peterka in Jaroslav Sakala, ki živi in dela v Sloveniji.

V igri tudi nemški investicijski sklad Adcuram Kot poroča današnji Dnevnik, se rok za zavezujoče ponudbe za nakup Elana izteče v ponedeljek. Poleg Sportena pa se za nakup zanima tudi ameriška družba Boba Ing uspešnega slovenskega poslovneža Roberta Antulovića. Za nakup Elana pa naj bi se potegoval še nemški investicijski sklad Adcuram, specializiran za prevzeme podjetij v težavah, ki se je šele pred nekaj tedni vključil v postopke.

Hkrati naj bi v začetku prihodnjega tedna tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) dobila vrednotenje zavarovanj zunanjih cenilcev, od katerega bo odvisno, ali bo lahko odpisala del svojih terjatev do Elana in torej uresničila enega od pogojev za prodajo družbe, poroča Dnevnik.

Ne spreglejte