Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
12. 8. 2016,
10.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

milijarder Fredrik Lundberg Louise Lindh Katarina Martinson

Petek, 12. 8. 2016, 10.34

7 let, 2 meseca

Blondinki, ki so jima milijarde padle v naročje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Louise Lindh, Katarina Martinson | Foto Lundbergföretagen AB

Foto: Lundbergföretagen AB

Hčerki švedskega industrialca Fredrika Lundberga sta, potem ko so delnice v očetovem podjetju Lundbergfoeretagen AB dosegle rekordno vrednost, postali milijarderki.

Delnice podjetja s sedežem v Stockholmu so v zadnjih 12 mesecih narasle za 28 odstotkov in izenačile svojo najvišjo vrednost vseh časov pri 517,5 švedske krone (54,8 evra). Louise Lindh in Katarina Martinson imata od lani, ko jima je oče prenesel del delnic, vsaka po 14-odstotni delež v podjetju Lundbergfoeretagen AB.

Delež rasti delnic gre pripisati višjim vrednostim nepremičnin v Stockholmu, ki so v zadnjem letu narasle za 24 odstotkov, poroča Bloomberg. Nepremičnine predstavljajo približno 40 odstotkov poslov v okoli 59 milijard kron (6,25 milijarde evrov) vrednem podjetju, ki se ukvarja še z investicijami.

Oče jima je podvojil delež delnic

Sestri, 36-letna Louise in 35-letna Katarina, sta lani povečali delež delnic v podjetju s 7,6 odstotka na 14 odstotkov vsaka, ko jima je oče prenesel del svojih delnic. Vrednost 14-odstotnega deleža delnic zdaj znaša 1,1 milijarde dolarjev (986 milijonov evrov), kar pomeni, da sta sestri milijarderki. Njun oče Fredrik je z 4,7 milijarde dolarjev (4,2 milijarde evrov) premoženja 12. najbogatejši Šved in 403. najbogatejši Zemljan.

Hitro plezali po korporativni lestvici

Podjetje Lundbergfoeretagen AB je ustanovil njegov oče Lars Erik Lundberg, ded novih milijarderk, leta 1944 kot gradbeno podjetje. Fredrik je vodenje podjetja prevzel v 80. letih prejšnjega stoletja in razširil njegove dejavnosti. Louise Lindh, izučena računovodkinja, se je podjetju pridružila leta 2005 kot asistentka, dve leti pozneje pa je postala izvršna podpredsednica in leta 2010 že sedela v upravnem odboru. Njena mlajša sestra Katarina je direktorica od leta 2009. Družina ima skupaj v lasti 70 odstotkov kapitala in več kot 90 odstotkov glasovalnih delnic podjetja.

Fredrik Lundberg je družino leta 1985 preselil v Švico, da bi se izognil davkom, pozneje pa so se vrnili na Švedsko.

Ne spreglejte