Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Vesna Vuković

Petek,
22. 12. 2017,
10.21

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

Blaž Košorok HSE Igor Akrapovič

Petek, 22. 12. 2017, 10.21

6 let, 4 mesece

Blaž Košorok zapušča Igorja Akrapoviča

Vesna Vuković

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Igor Akrapovič | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Blaž Košorok po letu dni zapušča podjetje Akrapovič, ki proizvaja motociklistične izpušne sisteme.

"Lani sva se dogovorila za enoletno sodelovanje. Oba sva videla priložnosti, da dvignemo nekatere procese v družbi na višjo raven. Cilji so bili doseženi," je odhod komentiral Košorok. In kam naprej? "O novih izzivih je še prezgodaj govoriti."

V enem od najuspešnejših in najbolj rastočih podjetij je opravljal funkcijo enega od direktorjev, zadolženega za prodajo avtomobilističnega in motociklističnega segmenta, logistiko, pravo in kadre.

Košorok je bil pred tem en mandat predsednik uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je kasneje zamenjal kar dva predsednika uprave. Tja se je zavihtel s položaja direktorja ljubljanskega energetskega podjetja TE-TOL. 

Blaž Košorok | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Družba Akrapovič je imela konec lanskega leta že blizu tisoč zaposlenih. Od leta 2012 do konca leta 2016 je družba skoraj podvojila poslovne prihodke. Ti so se z 48,2 milijona evrov konec lanskega leta zvišali na 92,5 milijona evrov.

V tem obdobju je strmo rasel tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki je ob koncu leta znašal skoraj 18 milijonov evrov, družba pa je leto končala s kar 12 milijoni evrov dobička. Ta je še leta 2012 znašal dober milijon evrov. Akrapovič močno vlaga v razvoj in širitev. V letih od 2014 do 2016 je za to porabil okoli 20 milijonov evrov. 

V lanskem letu je matična družba Akrapovič izplačala za devet milijonov evrov dividend, v letošnjem pa že 12 milijonov evrov dividend. Te so šle družbi Akrapovič skupina, ki je v lasti Igorja Akrapoviča. Pred tem si ni izplačeval dividend. 

Igor Akrapovič je v svojem zadnjem letnem poročilu pojasnil, kako naj bi bilo z letošnjim poslovanjem. "Če bo šlo vse po sreči in če bodo zadeve potekale, kot morajo, se bomo lahko konec leta 2017 pogovarjali o prometu blizu 100 milijonov evrov. Dejstvo je, da se bo v letu 2017 število zaposlenih še povečalo, sploh na račun varilcev, ki so nujno potrebni. Pojavilo se bo marsikatero novo partnerstvo. Leto bo prelomno zaradi postavitve, usmeritve podjetja ravno na račun teh prihodnjih partnerstev, tehnologij in načinov izdelave, saj se količine in kompleksnost produktov povečujejo bistveno bolj kot v letih do zdaj. Tudi zaradi strožjih zakonodajnih zahtev in posledično kompleksnejših izdelkov."

Ne spreglejte