Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 6. 2013,
10.13

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vesoljsko plovilo

Torek, 11. 6. 2013, 10.13

4 leta, 4 mesece

Uspešen začetek ekspedicije Shenzhou-10

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izstrelitev rakete ekspedicije Shenzhou-10 je bila ob 11.38 po našem času, po približno devetih minutah se je kapsula s tremi astronavti ločila od nosilne rakete.

Raketo Long March 2F so izstrelili iz kitajskega vesoljskega središča Jiuquan v odročnem puščavskem delu države ob 17.38 po tamkajšnjem krajevnem času, to je 22 minut pred poldnevom po našem času. Na krovu ladje so trije astronavti, ki bodo na kitajskem vesoljskem laboratoriju Tiangong preživeli slaba dva tedna.

Predavanje iz vesolja V posadki, ki ji poveljuje nekdanji vojaški bojni pilot, 48-letni Nie Haisheng, je tudi 33-letna Wang Yaping, druga astronavtka v kitajski zgodovini. Pred njo se je v odpravi Shenzhou-9 v vesolje junija lani odpravila Liu Yang, ki je kot prva kitajska astronavtka ostala v vesolju skoraj deset dni. Ekspedicija z oznako deset želi ostati v vesolju še kak dan več, pri čemer bi preizkušali tako samodejna kot tudi ročna pristajanja na vesoljsko postajo.

Wang Yaping se bo v kitajsko zgodovino zapisala še kot prva, ki bo kar iz vesolja predavala svojim študentom na Zemlji. Pokazala jim bo nekatere fizikalne poskuse v specifičnih gravitacijskih razmerah v vesolju. Njen poveljnik Nie Haisheng pa je, vsaj za zdaj, edini Kitajec, ki se lahko pohvali s sodelovanjem v dveh vesoljskih ekspedicijah.

Do cilja dobrih 40 ur Približno devet minut po izstrelitvi je bila kapsula z vesoljskimi potniki izstreljena iz zgornjega dela nosilne rakete, nato bodo potniki potrebovali še dobrih 40 ur, da bo orbita njihovega plovila dosegla višino vesoljske postaje Tiangong-1, to je okoli 335 kilometrov nad površino našega planeta. Omenjeno vesoljsko postajo, prvo te vrste na Kitajskem, so izstrelili predlani.

Obeta se kitajsko-evropsko sodelovanje Ekspedicija Shenzhou-10 je najnovejši korak kitajskih astronavtov v prizadevanjih za vzpostavitev stalno naseljene kitajske vesoljske postaje nad Zemljo, ki bi jo Peking želel vzpostaviti še v tem desetletju. Želijo si, da bi bila šestkrat manjša od trenutnih vesoljskih postaj drugih držav, a Kitajcem ostaja ena izmed poglavitnih ovir razvoj primerno veliko rakete, ki bo kos modulom za 60-tonsko načrtovano postajo, na kateri se bodo, sodeč po preliminarnih pogovorih vesoljskih agencij, poleg kitajskih morda lahko znašli tudi evropski astronavti.

Ne spreglejte