SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriške vesoljske skrivnosti

4

termometer

 | Foto:
Skrivnostno vesoljsko plovilo, ki bi lahko bilo prototip vesoljskega bombnika, je pred dobrimi desetimi dnevi pristalo v Kaliforniji.

Vesoljsko letalo je bilo v orbiti 675 dni, kar je največ, kar je bilo v vesolju katerokoli plovilo, ki se je nato vrnilo na Zemljo. To je bilo že tretje vesoljsko potovanje tega plovila. A vse v zvezi z njim je zavito v tančico skrivnosti. Ve se le, da gre za plovilo X-37B ameriške vojske, vse preostalo pa je vojaška skrivnost.

Plovilo je pomanjšana kopija Nasinih shuttlov. Uradno je bil program vpeljan, da bi lahko testirali različne tehnologije, recimo napredno navigacijo, termalni obrambni sistem, lahke sisteme opravljanja vozila, neodvisno letenje v orbiti in podobne tehnološke novosti. Tako je vsaj sporočila ameriška vojska, ko je leta 2010 plovilo poslala v vesolje.

Začetek vesoljske vojne Toda drugim se zdi skrivnostno plovilo vse prej kot testna naprava. Po poročanju revije Foreign Policy so Kitajci prepričani, da je plovilo začetek vesoljske vojne, saj naj bi bilo neke vrste vesoljski bombnik, ki bi omogočal napade med vesoljem in Zemljo. Čeprav je plovilo majhno – veliko je kot povprečen kombi –, so Kitajci prepričani, da lahko nosi tudi jedrsko orožje.

Pentagon je sicer že objavil, da izdelujejo vesoljski bombnik, letalo, ki bi lahko v 90 minutah našlo katerokoli tarčo na Zemlji. Toda to plovilo leti precej nižje kot X-37B.

Zato se po predvidevanjih Guardiana zdi mogoča teorija, da gre za plovilo, ki lahko prestreže satelite in vesoljska plovila drugih narodov. S tem bi že prešli v realnost filmov o Jamesu Bondu. Toda plovilo ima težavo, da ni nevidno. Amaterski sledilci satelitov so ga lahko izsledili z Zemlje. V pravih razmerah jasnega neba se ga je lahko opazilo kot zvezdo, ki se giblje po nebu. Prav tako ne bilo zelo skrivnostno, če bi v času letenja plovila izginil ruski ali kitajski satelit.

Vohunili za kitajsko vesoljsko postajo? Obstajajo tudi namigovanja, da je bilo plovilo narejeno zato, da vohuni za novo kitajsko vesoljsko postajo, a so poznavalci vesoljske tehnologije to ovrgli, saj naj bi se sateliti in orbitalne postaje srečevali pri hitrosti nekaj tisoč metrov na sekundo in bi bilo vsakršno vohunjenje zgolj teorija znanstvene fantastike. Zato so mnogi prepričani, da je bilo plovilo v vesolju le zato, da bi imeli Kitajci kost za glodanje in bi zapravljali čas z ugotavljanjem, kaj to plovilo je.

Da je plovilo vohunsko, je prepričan nekdanji letalski častnik Brain Weeden. S plovilom naj bi testirali vohunsko tehnologijo, predvsem to, kako je odporna proti vesoljskemu sevanju. Kot je dejal za revijo Space, je več let opazoval X-37B in ugotovil, da bi na dani orbiti senzorji na plovilu lahko nadzorovali le dele Zemlje, predvsem Irak, Iran, jugovzhodno Azijo, Pakistan, dele Afrike in Južne Amerike. Poleg tega je plovilo mogoče ponovno uporabiti, kar je precej ceneje kot pa uporaba satelitov.

Podpora zemeljskim vojaškim silam Še najdlje pri ugotavljanju, kaj je to plovilo, sta prišla časnika Daily Beast in New York Times. Pridobila sta celo nekaj "neimenovanih virov blizu programa", ki so podali nekaj informacij. Tako naj bi šlo za plovilo, ki nosi testne senzorje, kot recimo visokotehnološke kamere, elektronske senzorje in radarje za izdelavo zemljevidov. Za Times pa je pred leti neimenovani letalski častnik dejal, da je glavni namen plovila "zagotoviti podporo zemeljskim vojaškim silam".

Ameriška vojska je že napovedala, da se bo vozilo prihodnje leto vrnilo v vesolje, ker je za "testiranje potrebnih še nekaj poletov".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin