SiolNET. Novice Novice +
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zgodovinski uspeh mladih slovenskih naravoslovnih olimpijcev

0,90

termometer

 | Foto: ZOTKS
Foto: ZOTKS

Ekipi slovenskih srednješolcev sta si na naravoslovni olimpijadi Evropske unije v Estoniji priborili zlato in srebrno odličje, kar je najboljši slovenski rezultat na evropski naravoslovni olimpijadi do zdaj.

Zlato odličje je osvojila ekipa v sestavi Urban Duh in Luka Govedič (oba z II. gimnazije Maribor) ter Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad). To je sploh prvo zlato odličje za Slovenijo v desetletni zgodovini sodelovanja na evropski naravoslovni olimpijadi.

Srebro si je priborila ekipa, ki so jo sestavljali Vid Kermelj in Martin Rihtarčič z Gimnazije Škofja Loka ter Gregor Igličar z Gimnazije Kranj.

Slovenski srednješolci na naravoslovni olimpijadi prvič sodelovali leta 2007

Evropska naravoslovna olimpijada (ali EUSO - European Union Science Olympiad), na kateri se dijaki merijo v iskanju rešitev na področjih kemije, biologije in fizike, je prvič potekala leta 2003 v irski prestolnici Dublin.

Slovenski srednješolci so se na olimpijado, na kateri je letos sodelovalo 46 ekip iz 23 držav, uvrstili kot zmagovalci državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja. Tega vsako leto organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). | Foto: ZOTKS Slovenski srednješolci so se na olimpijado, na kateri je letos sodelovalo 46 ekip iz 23 držav, uvrstili kot zmagovalci državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja. Tega vsako leto organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Foto: ZOTKS

Slovenija se je olimpijade s posebnim povabilom prvič udeležila leta 2007. Slovenski srednješolci so takrat takoj posegli po najvišjih mestih, osvojili so bron. Leta 2010, ko je olimpijado gostila Švedska, je Slovenija prvič tekmovala z dvema ekipama, od katerih je ena osvojila srebrno medaljo.

Prihodnje leto bo tekmovanje potekalo v danski prestolnici Köbenhavn, Slovenija pa ga bo gostila leta 2018.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 61
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin