SiolNET. Novice #MaleZmage
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

#MaleZmage: Nenavadna terapija za hudo bolne paciente

0,53

termometer

Upokojenci terapija z avtomobilčki na daljinsko vodenje Dunaj
Foto: KAV/Mierau

V negovalnem domu Baumgarten na Dunaju so se terapevti domislili nenavadne terapije za spodbujanje fine motorike pri svojih pacientih. Oskrbovanci s pomočjo avtomobilčkov na daljinsko vodenje na zabaven način razvijajo svojo prostorsko orientacijo, koordinacijo, fino motoriko in koncentracijo.

Številni pacienti negovalnega doma Baumgarten že leta trpijo za hudimi obolenji. Ker so številni že naveličani dolgoletnih klasičnih terapij, terapevti iščejo vedno nove načine, kako bi pacientom pomagali ohraniti oziroma ponovno pridobiti samostojnost. Ena izmed njihovih najnovejših inovativnih rešitev za razvijanje fine motorike je terapija z upravljanjem avtomobilčkov na daljinsko vodenje.

Pacienti urijo sposobnosti in se pri tem imenitno zabavajo

"Terapija je primerna za geriatrične paciente z nevrološkimi oziroma travmatološko-ortopedskimi obolenji. Tako pacienti urijo fino motoriko, koordinacijo, koncentracijo in pozornost, pa tudi deljeno pozornost, ko delajo več stvari hkrati, spodbujajo pa še prostorsko orientacijo in budnost. Ne nazadnje je seveda tudi zabavno za vse udeležence," je pojasnila vodja fizioterapije v negovalnem domu Baumgarten Asita Homayoun-Hamadan.

Terapija je primerna za geriatrične paciente z nevrološkimi oziroma travmatološko-ortopedskimi obolenji. Terapija je primerna za geriatrične paciente z nevrološkimi oziroma travmatološko-ortopedskimi obolenji. Foto: KAV/Mierau

Tovrstne terapije z avtomobilčki potekajo enkrat tedensko. Pacienti najprej vadijo upravljanje daljinca, nato so na vrsti dirke. Tako na igriv način razvijejo celo sposobnosti, za katere so bili prepričani, da jih ne zmorejo, kar pri pacientih vzbudi tudi občutek zadovoljstva nad uspehom.

Takole pa smo naše upokojence pred leti razveselili mi. Stanovalce Centra starejših v Trnovem smo zapeljali s camarom (318 kilovatov, približno 426 konjskih sil). Ogled videa nujen!

[video: 60563 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin