SiolNET. Novice #MaleZmage
3,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

#MaleZmage: kolesarska steza, ki ponoči modro žari

3,53

termometer

Ponoči osvetljena kolesarska pot
Foto: YouTube

Poljska je tradicionalno kolesarjenje povzdignila na višjo raven. Z nočno osvetlitvijo kolesarskih poti želijo uporabnike navdušiti nad rekreacijo in zmanjšati število nesreč.

V poljskem podeželskem mestu Lidzbark Warminski, dve uri vožnje od Gdanska, so odprli kolesarsko pot, ki ponoči oddaja modro svetlobo. Sto metrov poti se čez dan polni z energijo sonca, ponoči pa zasveti v električno modri barvi. Gre za del rekreacijske poti, ki vodi do lokalnega jezera.

Tehnologijo so zasnovali v podjetju TPA, kjer so v asfalt zamešali sintetične delce, imenovane luminofori. Ti ponoči oddajajo svetlobo, ki jo podnevi vsrkavajo od sonca. V podjetju zatrjujejo, da njihov asfalt lahko sveti več kot deset ur.

Nova dimenzija kolesarjenja pa ni všečna samo na pogled, temveč je tudi praktična. Prvi mož podjetja TPA Igor Rutmar upa, da bo njihova iznajdba zmanjšala število nesreč med kolesarji in pešci v nočnem času. Še posebej uporabna se mu zdi zunaj naselij, kjer ni urejene javne razsvetljave.

Po zimskih testiranjih se bodo odločili, kako naprej

Podjetje bo čez zimo opravilo testiranje, nato pa se bodo odločili glede nadaljevanja projekta.

S podobnimi rešitvami se ponašajo tudi nekatera druga evropska mesta. Tako je nizozemski oblikovalec v Eindenhovnu leta 2014 ustvaril kolesarsko pot "Starry Night".

Že leto prej so v britanskem Cambridgu prebarvali 150 kvadratnih metrov poti, ki tudi sveti ponoči.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 65
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin