Matic Tomšič

Sreda,
16. 10. 2024,
17.58

Osveženo pred

4 ure, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Natisni članek

nasvet osebni računalniki Windows 11

Sreda, 16. 10. 2024, 17.58

4 ure, 49 minut

Windows 10 pri izhodnih vratih, mnogi bodo morali kupiti nov računalnik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10
Windows 10 | Kljub temu da se mu izteka čas, je Windows 10 še vedno najbolj priljubljena različica operacijskega sistema Windows. "Desetka" je namreč nameščena na skoraj dveh tretjinah vseh osebnih računalnikov z Windowsi.  | Foto Shutterstock

Kljub temu da se mu izteka čas, je Windows 10 še vedno najbolj priljubljena različica operacijskega sistema Windows. "Desetka" je namreč nameščena na skoraj dveh tretjinah vseh osebnih računalnikov z Windowsi.

Foto: Shutterstock

Čez manj kot leto dni, 14. oktobra 2025, se končuje obdobje podpore za Windows 10. To pomeni, da po tem datumu z naskokom najbolj priljubljeni operacijski sistem za osebne računalnike ne bo več prejemal varnostnih posodobitev, s tem pa bo lahko postal ranljiv za potencialne kibernetske grožnje. Če bodo želeli ostati varni, bo ogromno uporabnikov primoranih v nadgradnjo na novejši Windows 11, vendar stvari pri vseh ne bodo tako enostavne. Nekateri bodo preprosto morali kupiti nov računalnik. 

Obrazec prevara
Novice Slovenci tarče ogromne dvojne prevare: kaj morate vedeti?

Windows 10 ima, kljub temu da njegov datum izida sega že v leto 2015, v primerjavi z drugimi različicami operacijskega sistema Windows še vedno prevladujoči tržni delež.

Po zadnjih podatkih analitičnega portala StatCounter je Windows 10 nameščen na skoraj 63 odstotkih vseh osebnih računalnikov z Windowsi in je posledično tudi najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike. Windows 11 je nameščen na nekaj več kot 33 odstotkih osebnih računalnikov z Windowsi, nekdaj zelo priljubljeni Windows 7 pa na manj kot treh odstotkih. 

Microsoft je ob izidu Windowsa 10 sicer zatrjeval, da naslednika sploh ne bo dobil in da bo Windows 10 zadnji operacijski sistem, ki ga bodo uporabniki kadarkoli potrebovali. Windows 11 je nato izšel oktobra 2021, pri Microsoftu pa so ga opisali kot preprostejšega za uporabo in hkrati bistveno naprednejšega od Windowsa 10, pa tudi kot varnejšo platformo.

Skoraj zagotovo sledi preobrat

Razmerje med tržnimi deleži različic Windowsov se bo – kot pred leti, ko je bil nekaj let po izidu Windowsa 10 dominantna platforma še vedno Windows 7 – najverjetneje začelo drastično spreminjati po 14. oktobru 2025.

"Upokojitev" oktobra 2025 velja za različici Windows 10 Home in Pro, ki ju uporablja velika večina lastnikov osebnih računalnikov.  | Foto: Shutterstock "Upokojitev" oktobra 2025 velja za različici Windows 10 Home in Pro, ki ju uporablja velika večina lastnikov osebnih računalnikov. Foto: Shutterstock

Takrat se namreč izteče Microsoftova podpora operacijskemu sistemu Windows 10, kar pomeni, da zanj ne bodo več izhajale posodobitve in pa predvsem popravki, ki krpajo novoodkrite varnostne luknje.

Uporabnikom bo po izteku podpore na voljo še triletno obdobje podaljšane podpore (Extended Security Update ali ESU). Ta bo plačljiva, vključevala pa bo izključno varnostne posodobitve, ne pa tudi novih funkcionalnosti za Windows 10. Čeprav bodo za ESU lahko plačali tudi posamezniki, bo podaljšana podpora do leta 2028 namenjena predvsem poslovnim uporabnikom in organizacijam, ki zaradi specializirane programske opreme težje migrirajo na druge različice operacijskih sistemov. 

Copilot
Novice Uporabnike skrbi Recall, novost v Windowsih. Microsoft: Razlogov za skrb ni. #video

Kaj sledi za uporabnike Windowsa 10?

Logična izbira za vse, ki ne bodo želeli biti izpostavljeni varnostnim grožnjam, ki bodo posledica odkritja morebitnih obstoječih lukenj v Windowsu 10 – hekerji po ukinitvi uradne podpore operacijskim sistemom praviloma povečajo tovrstna prizadevanja –, bo nadgradnja na različico Windows 11.

Mnogi oktobra prihodnje leto ne bodo imeli druge izbire, kot da kupijo nov računalnik. Windows 11 namreč ne podpira večine mikroprocesorjev, starih več kot šest let.  | Foto: Shutterstock Mnogi oktobra prihodnje leto ne bodo imeli druge izbire, kot da kupijo nov računalnik. Windows 11 namreč ne podpira večine mikroprocesorjev, starih več kot šest let. Foto: Shutterstock

Če ima uporabnik obstoječi licenčni ključ za Windows 10, lahko vsaj trenutno to še vedno stori brezplačno – kako bo leta 2025, torej tik pred koncem uradne podpore, ne vemo – v nasprotnem primeru bo moral kupiti licenčni ključ za Windows 11 (ali pa presedlati na virtualni PC z Windowsom 11 v Microsoftovem oblaku Windows 365, kar je privlačna možnost predvsem za poslovne uporabnike). 

Kot se je to dogajalo v preteklosti, na primer ob koncu življenjskih ciklov Windowsa 7 in Windowsa XP, bo precejšnje število uporabnikov morda prezrlo opozorila, da Microsoft ne bo več krpal morebitnih varnostnih lukenj, in bodo še naprej uporabljali priljubljeni operacijski sistem. Zelo verjetno je sicer, da bodo za Windows 10 tudi po izteku podpore izhajali "neuradni" popravki, za varnost katerih pa Microsoft ne jamči. 

Kdor bo želel, bo lahko tri leta po izteku podpore doplačeval za podaljšano podporo prek programa Extended Security Update.

Trojanski konj,virus, zlonamerni program
Novice Milijoni telefonov okuženi s trojancem Necro: kaj morate vedeti in kako se zaščititi

Mnogi ne bodo imeli druge izbire, kot da kupijo nov računalnik

Če tega ne bodo storili do 14. oktobra 2025, bodo morali milijoni uporabnikov po vsem svetu zaradi migracije na Windows 10 kupiti nove osebne računalnike, saj se prehod z Windowsa 10 na Windows 11 z vidika strojne opreme bistveno razlikuje od zadnje velike migracije, torej z Windowsa 7 na Windows 10. 

Takšno sporočilo lahko v Windows 10 danes vidi marsikateri lastnik še vedno povsem uporabnega in za njegove potrebe povsem dovolj zmogljivega računalnika. | Foto: Posnetek  zaslona Takšno sporočilo lahko v Windows 10 danes vidi marsikateri lastnik še vedno povsem uporabnega in za njegove potrebe povsem dovolj zmogljivega računalnika. Foto: Posnetek zaslona

Kdor je nov osebni računalnik kupil v zadnjih šestih letih, najverjetneje ne bo imel težav, mnogi osebni računalniki s procesorji, starejšimi od približno šest let, pa z Windows 11 niso več združljivi. Tu je seznam vseh procesorjev, ki podpirajo Windows 11

Podprti procesorji proizvajalca Intel, na primer, vključujejo osmo (družina Coffee Lake, ki je izšla leta 2017) in novejše generacije ter peščico najzmogljivejših primerkov sedme generacije, ki pa niso veljali za čipe za "množice".

Podprti procesorji proizvajalca AMD medtem vključujejo tretjo generacijo čipov Ryzen in novejše generacije, pa tudi nekatere starejše modele, ki pa podobno kot pri določenih Intelovih procesorjih veljajo za bolj "obskurne" in so se v računalnikih znašli redkeje. 

Kdor še vedno uporablja osebni računalnik s hitrejšim Intelovim procesorjem šeste ali sedme generacije, ki je lahko v mnogih najpogostejših scenarijih tudi danes povsem zadovoljivo hiter čip za vsakdanje delo in poganjanje številnih ne sicer ravno najnovejših videoiger (ob primerni podpori drugih komponent), bo moral za poganjanje Windowsa 11 oktobra 2025 kupiti nov računalnik, pa četudi mu z vidika lastnih potreb tega morda še ne bi bilo treba storiti.