Srdjan Cvjetović

Sreda,
27. 3. 2024,
15.30

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

pametni telefon Samsung Galaxy S24 Umetna inteligenca Samsung digisvet

Sreda, 27. 3. 2024, 15.30

2 meseca, 3 tedne

Samsungova napredna umetna inteligenca ne bo več ekskluzivni privilegij letošnjih premijskih telefonov

Vse dobrote Samsungove umetne inteligence tudi za njihove lanske (premijske) naprave

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Galaxy S24 ULTRA | Samo še dotik stran od odgovorov | Foto Ana Kovač

Samo še dotik stran od odgovorov

Foto: Ana Kovač

Po tem, ko je Samsung napovedal, da bo nove funkcije umetne inteligence, ki jih je predstavil skupaj z letošnjo premijsko serijo pametnih telefonov Galaxy S24, zagotovil tudi svojim izbranim starejšim telefonom, je zdaj objavil tudi datum.

S posodobitvijo Samsungovega uporabniškega vmesnika One UI 6.1, ki bo za pametne telefone serij Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5 in Z Flip5 ter tablice Tab S9 na voljo od četrtka, 28. marca, prihajajo na te, večinoma lanske telefone vse funkcije umetne inteligence, ki jih je južnokorejski tehnološki velikan prvič uradno predstavil na predstavitvi serije Galaxy S24 v kalifornijskem mestu San Jose.

Samsung Galaxy S24 predstavitev
Novice Nove razsežnosti umetne inteligence na (premijskih) pametnih telefonih

Prek kroga s prstom do odgovorov

Med temi funkcijami umetne inteligence je najbolj nazorna Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google) – ko uporabnik s prstom obkroži fotografijo na zaslonu ali njen del, bo v trenutku prejel vse iskalne zadetke, kar je zelo priročno predvsem pri prepoznavanju znamenitosti ali predmetov, ki bi jih sicer stežka opisali.

Video: iskanje z obkroževanjem na delu

Funkcija Tolmač (Interpreter) premošča jezikovne ovire, saj osebama, ki ne govorita istega jezika, omogoča vsakdanje sporazumevanje celo tako, da vsak govori svoj jezik.

Na seznamu podprtih jezikov sicer (še) ni slovenščine, a če govorimo enega od podprtih jezikov, se s tem odpira možnost komunikacije v vseh drugih podprtih jezikih.

Video: tolmač na delu

Od urejenih zapiskov do izboljšanih fotografij

Bistveno širši nabor jezikov, tudi slovenščino, podpira funkcija Sprotni prevod (Live Translate), s katero je dovolj s kamero ujeti poljubno besedilo in naprava bo ponudila prevod v izbranem jeziku. Največ primerov uporabe najdemo med potovanji, saj tako lahko hitro prevedemo informativne table, jedilnike, navodila …

Seznam novih funkcij umetne inteligence zaključujejo funkcije Pomoč za zapiske (Note Assist), ki deluje v aplikaciji Samsung Notes ter funkciji za urejanje fotografij Predlogi za urejanje (Edit Suggestion) in Generativno urejanje (Generative Edit). Prva od teh dveh funkcij predlaga popravke fotografij, z drugo pa je mogoče preprosto in hitro s fotografije odstraniti kable, neželene osebe, odseve ter vse druge motnje.