Srdjan Cvjetović

Petek,
13. 3. 2015,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

navidezna resničnost virtualna resničnost Planica Planica

Petek, 13. 3. 2015, 13.26

8 let

Virtualna Planica se na ogled postavi (video)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V prihodnjih dneh bo v Planici in v Ljubljani mogoče preizkusiti virtualno skakalnico pod Poncami. Tehnologije navidezne resničnosti rušijo ovire, ki so bile nekoč videti nepremostljive.

Navidezna oziroma virtualna resničnost širšem krogu ljudi omogoča vsaj pokušino doživetij in vzdušja, ki so bili do zdaj privilegij le nekaterih. Tako bodo v prihodnjih dneh, tudi na tekmovanju v Planici, obiskovalci zahvaljujoč tehnologiji projekta Oculus Rift zaznali vsaj malo adrenalina, ki oblije vrhunske skakalce, ko se na koncu zaletišča odtisnejo v daljavo. Ideja za dve milijardi dolarjev Navidezna resničnost je največ zagovornikov zbrala na področju računalniških iger, a je to tehnologijo mogoče uporabiti tudi pri raznih raziskavah in meritvah. Oculus Rift je eden projektov navidezne resničnosti, ki ga je leta ustanovil takrat 19-letni Palmer Lucky z namenom intenzivnejšega doživljanja videoiger. Leta 2012, ko se je Oculus Rift pojavil na platformi Kickstarter, je prepričljivo dosegel status najuspešnejšega projekta. Letos februarja ga je odkupil Facebook za dve milijardi ameriških dolarjev. Največ, kar se bo večina med nami približala skakalnici Jedro uporabniške izkušnje Oculus Rift so visokotehnološka očala, ki so videti kot velika smučarska očala. Kako se navidezna resničnost približuje občutku prave resničnosti, pa bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci letošnjega tekmovanja v Planici, kjer bo mogoče preizkusiti virtualno skakalnico s tehnologijo Oculus Rift, aplikacijo, ki je sad trimesečnega slovenskega razvoja. Nekaj dni pozneje, v soboto, 21. marca, in nedeljo, 22. marca, pa bo navidezna Planica na voljo tudi obiskovalcem nakupovalnega središča BTC City.

Aplikacija, katere razvoj je podprla zavarovalnica Triglav kot dolgoletni partner Smučarske zveze Slovenije, skrbno spremlja vsak gib virtualnega skakalca, vzdušje pa mu dopolnjuje tudi tridimenzionalni prostorski zvok, ki ga sliši v slušalkah. V ozadju je močna računalniška podpora, ki zagotavlja zvezen in pristen občutek – največ, kar se bo večina od nas kadarkoli približala vzdušju, ki ga tekmujoči se "orli" doživljajo na skakalnici.