Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
10. 7. 2014,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gorilla Glass pametni telefoni Matic Tomšič

Četrtek, 10. 7. 2014, 13.49

8 let

Vas bo iPhone 6 obvaroval pred napadalci z noži? (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaslon novega Applovega telefona je dobesedno neuničljiv, pravijo tisti, ki so ga že mečkali po rokah. Izdelan je namreč iz safirskega stekla, enega najtrših in najbolj vzdržljivih materialov.

iPhone 6 bo Apple najbrž predstavil šele zgodaj jeseni, že zdaj pa je jasno, da bo na njegovem pročelju kraljeval neprebojen zaslon iz safirskega stekla. Safir, dragulj oceansko modre barve, je za diamantom in moissanitom namreč tretji najtrši naravni material.

So popraskani in zdrobljeni zasloni preteklost? 11,9-centimetrsko ploščico iz safirja, ki izdaja zaslonske dimenzije vsaj enega novega modela iPhona, so Applovi predstavniki v preizkus ponudili nekaterim novinarjem na področju IT. Že nekaj časa se sicer pojavljajo namigovanja, da bo Apple znova dostavil dva modela pametnega telefona.

Med preizkuševalci je bil tudi Marques Brownlee, karizmatični preizkuševalec naprav in lastnik tehnološkega kanala na YouTubu, ki ima kar 1,4 milijona naročnikov.

Brownlee se je safirskega stekla v spodnjem videoposnetku lotil s ključi, nožem in celo podplatom. Izsledki? Površina zaslona je kljub izdatni uporabi sile in ostrih predmetov ostala nedotaknjena, kljub zvijanju in upogibanju pa se je steklo vsakič vrnilo v prvotni položaj. Dobra novica za uporabnike iPhonov, ki dobro vedo, kako hitro lahko poči zaslon in kako drag je originalen nadomestni.

Za skoraj pol milijarde evrov umetnih draguljev Apple svojih pametnih telefonov seveda ne bo opremil z zbrušenim dragim kamnom, temveč njegovim sintetičnim ustreznikom, ki ima popolnoma iste lastnosti. Zanj je februarja letos zapravil slabih 425 milijonov evrov, s čimer so v podjetju jasno pokazali, da je njihove odvisnosti od stekla Gorilla Glass, ki velja za standard mobilne industrije, konec.

Ne spreglejte