Matic Tomšič

Petek,
3. 3. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

2

Natisni članek

Sony Bravia televizor

Petek, 3. 3. 2017, 4.04

6 let, 7 mesecev

To je najbolj zanimiv TV-zaslon na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

2

Na Sonyjevi regionalni predstavitvi naprav za leto 2017 v Budimpešti smo v živo spoznali televizor A1 Bravia, ki zvoka gledalcu ne posreduje prek zvočnika, temveč kar prek slike na zaslonu. Zadeva zveni tako dobro, da nekdo, ki ne pozna tehnologije v ozadju, ne bi mogel vedeti, da televizija nima zvočnikov.

Sony Bravia A1 | Foto: Reuters Sony Bravia A1 Foto: Reuters

"Takšnega TV-zaslona ni naredil še nihče drug," se je v Budimpešti na regionalni predstavitvi Sonyjevih novosti pohvalil Gavin McCarron, vodja razvoja televizijske tehnologije Sony pri evropski podružnici japonskega tehnološkega velikana.

Kakovost slike na TV-zaslonu Sony A1 Bravia, ki ga opisuje McCarron, je zelo podobna kakovosti prikaza na verjetno najboljših TV-zaslonih ta hip, LG-jevih. Sonyju je južnokorejski LG za model A1 Bravia navsezadnje priskrbel trenutno najbolj vročo tehnologijo za osvetlitev zaslona (OLED). 

A1 Bravia je združek najboljših televizijskih tehnologij, kar jih trenutno premore Sony - osvetlitev OLED, ločljivost 4K, izredno hiter procesor za obdelavo podrobnosti, rešitve za bolj globoko črno barvo kot pri LG-jevih TV-zaslonih OLED. Temu primerna bo najverjetneje cena, ki je Sony še ni razkril, so pa namignili, da bo Bravia A1 med dražjimi izdelki v ponudbi za leto 2017. | Foto: SONY A1 Bravia je združek najboljših televizijskih tehnologij, kar jih trenutno premore Sony - osvetlitev OLED, ločljivost 4K, izredno hiter procesor za obdelavo podrobnosti, rešitve za bolj globoko črno barvo kot pri LG-jevih TV-zaslonih OLED. Temu primerna bo najverjetneje cena, ki je Sony še ni razkril, so pa namignili, da bo Bravia A1 med dražjimi izdelki v ponudbi za leto 2017. Foto: SONY

OLED je sinonim za zelo žive barve in res globoke odtenke črne, ki na zaslonu skupaj pričarajo ogromno podrobnosti. A glavna zanimivost televizorja A1 Bravia ni kakovost slike – Sonyjev letošnji paradni konj, ki smo ga prvič videli na sejmu zabavne elektronike CES v začetku januarja, navsezadnje ni prvi televizor s tehnologijo OLED.

Glavni zanimivosti zaslona A1 Bravia sta izredna tankost in predvsem razlog, zakaj in kako je lahko tako tanek. A1 namreč nima zvočnikov – zvok proizvaja kar zaslon. Sliši se absurdno, a zakoni fizike to dovoljujejo, končni rezultat pa je presenetljivo dober. 

Kako zveni Sony Bravia A1:

Ampak kako, če nima zvočnikov?

Zvok je valovanje, ki povzroča zelo hitre spremembe povprečnega zračnega tlaka v smeri od svojega vira. Instrumenti v človeškem ušesu to nihanje zračnega tlaka zaznajo in ga prevajajo v zvok.

Zvočno valovanje povzročajo objekti, ki vibrirajo. Pri televizorju Sony A1 Bravia to namesto zvočnikov počne kar zaslon. V notranjosti televizorja so namreč vgrajene vibrirajoče komponente ali tako imenovani resonatorji. Zvok tako prihaja neposredno iz zaslona, je razložil Gavin McCarron. 

Sony je pametni televizor (nameščen ima operacijski sistem Android, prirejen za TV-zaslone, in ponuja dostop do aplikacij) premierno predstavil na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu januarja letos. Bil je glavna atrakcija Sonyjevega dela sejmišča, je v Budimpešti povedal Gavin McCarron. | Foto: Reuters Sony je pametni televizor (nameščen ima operacijski sistem Android, prirejen za TV-zaslone, in ponuja dostop do aplikacij) premierno predstavil na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu januarja letos. Bil je glavna atrakcija Sonyjevega dela sejmišča, je v Budimpešti povedal Gavin McCarron. Foto: Reuters

Izkušnja poslušanja TV-zaslona A1 Bravia je zelo nenavadna, če se gledalec oziroma poslušalec zaveda, da je naprava pravzaprav brez zvočnikov. A zvok je navdušujoč – kakovost je bila pri enaki jakosti precej boljša kot pri primerljivem televizorju znamke LG.

Podobno tehnologijo za ustvarjanje zvoka brez zvočnikov je v začetku leta predstavil tudi LG, a le kot prototip. Sony A1 Bravia bo kupcem medtem na voljo že letos. 

Še bolj nenavadno je dotikanje površine A1 med predvajanjem zvoka. Zaslon namreč vibrira izredno intenzivno in daje občutek, da pod našimi prsti gomazi na tisoče majcenih žuželk. A vibriranje ne vpliva na kakovost slike, ki tudi ob navijanju glasnosti do mejnih vrednosti ostaja ostra in jasna. 

Gavin McCarron o TV-zaslonu A1 Bravia:

Za koga pa bo A1 Bravia, ki na trg pride "kmalu", kot pravijo pri Sonyju? Zagotovo za uporabnika, ki ima rad minimalizem, saj je A1 zelo tanek televizor in tudi skoraj brez robov, zaslon se razprostira praktično od roba do roba. Bolje kot na steni se počuti na regalu, kamor ga položimo kot uokvirjeno sliko – stojala nima, zadaj je opora:

Takole stoji televizor Sony Bravia A1. Gavin McCarron v roki drži enega od resonatorjev, ki proizvajajo zvok in ga prek zaslona pošiljajo do gledalca. V podpori, ki zaslon drži pokonci, je sicer skrit tudi nizkotonec, ki zaslonu občasno pomaga pri reprodukciji basov. | Foto: Matic Tomšič Takole stoji televizor Sony Bravia A1. Gavin McCarron v roki drži enega od resonatorjev, ki proizvajajo zvok in ga prek zaslona pošiljajo do gledalca. V podpori, ki zaslon drži pokonci, je sicer skrit tudi nizkotonec, ki zaslonu občasno pomaga pri reprodukciji basov. Foto: Matic Tomšič

Zvok A1 Bravia je res dober in malce poseben, a ne boljši kot pri TV-zaslonih, ki so povezani s sistemi za hišni kino, v kar smo se v Budimpešti na predstavitvi novih Sonyjevih prepričali sami.

Zagotovo pa bo zanimivo videti, kako se bosta za naklonjenost televizijskih entuziastov, ki prisegajo na tanke TV-je, v prihodnjih mesecih borila Sony A1 Bravia in LG serije W, ki je tanek kot papir, na steno pa se ga prilepi kot poster.

V Budimpešto nismo šli gledat samo enega televizorja

Brez dvoma je Sony A1 Bravia na razstavi Sonyjevih naprav za leto 2017 v Budimpešti najbolj izstopal, a ni bil edina zanimivost. Med novostmi, ki jih je Sony v tem delu Evrope predstavil prvič, so nas pritegnili tudi:

Prenovljen nabor digitalnih in digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov. Sony je predvsem na drugem področju v zadnjih letih postal resen tekmec Canonu in Nikonu, vodilnima v svetu DSLR fotografije. Fotoaparati serije Alfa se prodajajo odlično, v zadnjem letu pa je Sony nabor objektivov zanje razširil na nič manj kot 76 različnih. Pomanjkljivost raznovrstnosti objektivov je bila v zadnjem času namreč ena največjih kritik Sonyjevega fotografskega portfelja, je v Budimpešti razložil šef marketinga za fotoaparate Sony v Evropi Ben Pilling. | Foto: Reuters Prenovljen nabor digitalnih in digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov. Sony je predvsem na drugem področju v zadnjih letih postal resen tekmec Canonu in Nikonu, vodilnima v svetu DSLR fotografije. Fotoaparati serije Alfa se prodajajo odlično, v zadnjem letu pa je Sony nabor objektivov zanje razširil na nič manj kot 76 različnih. Pomanjkljivost raznovrstnosti objektivov je bila v zadnjem času namreč ena največjih kritik Sonyjevega fotografskega portfelja, je v Budimpešti razložil šef marketinga za fotoaparate Sony v Evropi Ben Pilling. Foto: Reuters

Tole so premijske naglavne slušalke Sony 1000X (tudi MDX-1000), ki po ocenah več uglednih tehnoloških medijev, tudi What Hifi, največje spletne avtoritete na področju zvočne in hi-fi opreme, zvoke iz zunanjosti dušijo najbolje na svetu. Cena je podobno premijska - pri nas stanejo okrog 400 evrov. | Foto: Matic Tomšič Tole so premijske naglavne slušalke Sony 1000X (tudi MDX-1000), ki po ocenah več uglednih tehnoloških medijev, tudi What Hifi, največje spletne avtoritete na področju zvočne in hi-fi opreme, zvoke iz zunanjosti dušijo najbolje na svetu. Cena je podobno premijska - pri nas stanejo okrog 400 evrov. Foto: Matic Tomšič

Brezžični zvočniki za zabave - njihova najbolj uporabna lastnost je, da jih je mogoče povezati v verigo in isto glasbo z ene naprave (pametni telefon, na primer) predvajati po celotni hiši ter tudi na vrtu. Zvočniki kljub plastičnemu videzu igrajo presenetljivo dobro, še bolje v zborčku, in so podobno presenetljivo težki ter robustni.  | Foto: Matic Tomšič Brezžični zvočniki za zabave - njihova najbolj uporabna lastnost je, da jih je mogoče povezati v verigo in isto glasbo z ene naprave (pametni telefon, na primer) predvajati po celotni hiši ter tudi na vrtu. Zvočniki kljub plastičnemu videzu igrajo presenetljivo dobro, še bolje v zborčku, in so podobno presenetljivo težki ter robustni.  Foto: Matic Tomšič

Kaj pa telefoni? 

Sony pametnih telefonov v Budimpešto ni prinesel, jih je pa ravno nehal predstavljati na Svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni. Preverite, kateri Sonyjev pametni telefon nas je najbolj navdušil.

Vabljeni tudi k branju vtisov z lanske predstavitve Sonyjevih novosti v Budimpešti