Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Intel procesor

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 11.59

8 let

Haswell: Intel je predstavil novo generacijo procesorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Daljša avtonomija prenosnikov in bistveno izboljšane grafične sposobnosti so glavne značilnosti nove generacije procesorjev podjetja Intel.

Lani smo dočakali Intelove procesorje Ivy Bridge, katerih glavna značilnost je bila, da so bili zgrajeni v 22 nm-tehnologiji in predstavili hitrejši grafični del procesorja, ki je slišal na ime HD 4000. Intel je letos v svoji strategiji Tick-Tock predstavil Tock generacijo, ki je zgrajena v enaki nano velikosti, kljub temu pa predstavlja občuten napredek v tehnologiji procesorjev. Ta naj bi imela za nalogo predvsem omogočiti vsem novim prenosnikom podaljšano avtonomijo oziroma vzdržljivost baterij in grafično moč, ki jim je več kot očitno primanjkuje. V tem tednu jih bomo dočakali tudi potrošniki in po prvih testih je videti, da se bo nakup, vsaj za lastnike več kot leto starih procesorjev, izplačal tudi vsem tistim, ki potrebujejo nadgradnjo hišnega mlinčka, kaj šele prenosnika. Vseeno pa ni dvoma, da bodo največ pridobili lastniki prenosnikov. Vzdržljivost baterij Generacija Ivy Bridge je v najboljšem primeru s seboj prinesla okoli 20 odstotni prihranek energije od predhodnika Sandy Bridge, generacija Haswell pa naj bi v neaktivnosti prinesla še dodatnih 20 odstotkov prihranka. Razlika med enakima procesorjema druge generacije i7-4650U in leto starim i7-3667U (oba sta iz najvišjega in najmočnejšega razreda procesorjev Intel) bo tako znašala tri ure predvajanja videa v ločljivosti HD. Z novejšim procesorjem bo tako moč gledati video devet namesto šest ur, v stanju mirovanja pa se bo čas delovanja podvojil. Prenosnik z 50Wh baterijo bo deloval kar deset dni.

Arhitektura 3D-tranzistorjev je nekoliko spremenjena, želimo pa si lahko, da bi odgnala nekoliko višje temperature procesorjev Ivy Bridge, ki so se v primerjavi s starejšimi Sandy Bridge dosegali okoli štiri stopinje več, kar je motilo predvsem navijalce.

Še tanjši prenosniki Morda bodo nekateri proizvajalci skok v generaciji procesorjev izkoristili tako, da bodo vzdržljivosti baterij izničili z vgrajevanjem bolj potratnih zaslonov z višjimi ločljivostmi ali pa preprosto izdelovali še tanjše in manjše prenosnike z manjšimi baterijami. Drugi bodo želeli v popolnosti izkoristiti večjo vzdržljivost baterij. Slednjim bo še kako v pomoč serija Y, ki se ne bo hvalila z računskimi zmogljivostmi, a če bo Haswellova serija U dosegala 15W TDP, lahko Y to vrednost zniža na 6W TDP (z omejitvami, seveda). Tako pri Intelu ciljajo na vgradnjo v tablične računalnike, ki bodo shujšali na le 10 milimetrov.

Grafične zmogljivosti Ivy Bridge je z integrirano grafiko HD 4000 omogočal igranje dokaj nezahtevnih tridimenzionalnih iger. Pri cenejših verzijah bo na voljo grafično jedro HD 4600, ki podvoji hitrost lanskoletne generacije, z grafiko HD 5000, s frekvenco do 1,1 GHz, pa naj bi bilo igranje na srednjih nastavitvah povsem tekoče tudi za nekoliko zahtevnejše igre. Procesor i7-4558U bo imel še naprednejšo grafiko Iris, s katero bo mogoče igrati igro Tomb Raider v ločljivosti 1366 x 768 na srednjih nastavitvah s 37 sličicami na sekundo, Call of Duty Modern Warfare 3 pa bomo na srednjih nastavitvah občudovali pri HD ločljivosti (1920 x 1200) pri 60 sličicah na sekundo, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše igričarje. Za še zahtevnejše bo na voljo grafika Iris Pro, ki dosega zmožnosti lanskoletne grafične kartice Nvidia GT 650M.

Kolikor denarja, toliko procesorja Za namizne računalnike so trenutno na voljo procesorji i7-4770T, i7-4770S, i7-4770, i7-4770K, i7-4770R in i7-4765T, za katere bomo morali odšteti od 310 do 340 dolarjev, kar na slovenskem trgu verjetno pomeni povsem enake zneske v evrih. Če ne potrebujete procesorja s štirimi jedri in osmimi nitmi, kaj šele grafiko Iris Pro 5200 v izdaji R (s 128 MB eDRAMa), boste lahko dobili procesorje i5 z grafičnim jedrom HD-4600 za zneske med 192 in 242 dolarji.

Računalničarji bodo morali zamenjati svoje matične plošče in kupiti tiste z novim podnožjem LGA 1150, to pa bo združljivo tudi z naslednjo generacijo Intelovih procesorjev Broadwell.

Ne spreglejte