Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
12. 6. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sony

Sreda, 12. 6. 2013, 14.02

8 let

E3: je zmagal Sony ali izgubil Microsoft?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"To je bilo prelahko," so se najbrž namuznili pri Sonyju. Ugled Xboxa One so namreč že pred izidom načele nesmiselne Microsoftove omejitve, ki so Playstationu 4 dobesedno tlakovale pot do uspeha.

Xbox One je bil po majski predstavitvi deležen tako pohval kot kritik, tehtnica pa se je po Microsoftovi ponedeljkovi konferenci na sejmu zabavne elektronike E3 v Los Angelesu krepko nagnila na stran drugih. Po besedah novinarjev Gamespota je namreč dokončno postalo jasno, da Microsoftovo igričarsko divizijo še vedno vodi kup lakomnih starcev, ki vizualnost postavljajo nad vsebino, z izrazitim protipotrošniškim ravnanjem pa bodo frontno linijo pripeljali nevarno blizu Redmonda.

Prvine, ki Xbox One prikažejo v precej slabi luči, nikakor niso nedolžne – kritiki grajajo potrebo po stalni povezavi s spletom (igre za enega igralca bodo sicer delovale tudi offline, a bo treba omrežni kabel za preverjanje verodostojnosti v škatlo vseeno vtakniti vsakih 24 ur), popolno alienacijo rabljenih iger (pri Microsoftu so pozneje sicer pojasnili, da bodo zadnjo besedo pri odločitvi, če bodo morali igralci za zagon iger iz druge roke plačati posebej, imeli založniki), precej polemik pa sprožajo tudi senzorji Kinecta, ki mora biti za polno funkcionalnost v One priklopljen ves čas. Ker zmore poleg gibanja okončin spremljati tudi premike oči in zaznati srčni utrip ter celo razpoloženje oseb, gre namreč za odlično orodje za nadzor in ciljano oglaševanje. No, za nameček bo novi Xbox s 499 dolarji (in 499 evri pri nas) konkretno dražji od najtesnejšega konkurenta, Playstationa 4 (399 dolarjev/evrov).

Prihajajoča praznična sezona bo Playstationova V to smo prepričani brez kančka pristranskosti. Playstation 4, ki ga je Sony do E3-ja skrival precej uspešno, vleče vizualne vzporednice s svojim praprednikom, a nas bolj kot zunanjost seveda zanimajo drobovje in storitve. Štirica bo, kot je oni dan pompozno povedal prvi mož Sonyja Kazuo Hirai, v prvi vrsti seveda igralna konzola in nednevnosobno multimedijsko vozlišče, kar na vse pretege želi biti Microsoftov Xbox One.

Igre za četrti Playstation ne bodo regijsko zaklenjene, igralci pa jih bodo ob nakupu dobili v trajno last – DRM bo neobstoječ, kar pomeni, da bodo z njimi lahko trgovali in jih posojali. Sony od lastnikov konzol za potrebe verifikacije tudi ne bo zahteval stalnega dostopa do spleta. Za uživanje v multiplayerju bo sicer obvezna naročnina na storitev PlayStation Plus, a le za plačljive igre – naslovi, kot sta PlanetSide2 in DC Universe Online, bodo še vedno brezplačni.

Igralci so odločitev Sonyja malo v nasprotju s pričakovanju sprejeli z odobravanjem, saj bo po njihovem mnenju v spletnih igrah zdaj sodelovalo manj grieferjev − nadležnih igralcev, ki namenoma nadlegujejo preostale.

Na prestol brez napora Zanimivo je, da Sony od preizkušenega recepta za lansiranje nove konzole pravzaprav ne odstopa pretirano – kot vselej bomo deležni širokega nabora iger in predvsem odličnih ekskluziv, pravice igralcev pa ostajajo enake kot prej. Pri Microsoftu so to zagotovo vedeli pred nami, zato je njihova presoja glede pričakovanj igralcev prihodnje generacije toliko bolj neverjetna. Težko si predstavljam tehnološko ozavečenega potrošnika, ki bi se v tem trenutku namesto za PS4 raje odločil za Xbox One. Kritike namreč dežujejo z leve in desne, Reddit bo vsak čas eksplodiral, avstralske oblasti pa so šle celo že tako daleč, da so One ožigosale za "potencialno vohunsko orodje".

Ne spreglejte