Ponedeljek,
16. 8. 2021,
11.10

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Samsung

Ponedeljek, 16. 8. 2021, 11.10

3 leta

Ali Samsung prihodnost stavi na prepogljive pametne mobitele?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Naprave Samsung | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Lani ob istem času je Samsung na veliki zvon obesil mobitele iz družine Galaxy Note, letos so novosti drugačne. Pametna ura Galaxy Watch 4, prepogljiva pametna mobitela Galaxy Z Flip 3 in Z Fold 3 ter brezžične slušalke Galaxy Buds 2.

Predstavitev novih naprav je prinesla veliko besed, za katere upam, da bodo meso postale. O zasebnosti, ki je ni brez varnosti, o inovacijah na podlagi želja uporabnikov, sodelovanju v industriji pri razvoju tehnologij ter seveda o boju proti podnebnim spremembam in nasploh varstvu okolja. Samsungove zaveze, ki naj bi botrovale nastanku novih naprav?

Od znotraj navzven prenovljena ura

Pametna ura Galaxy Watch 4 je prenovljena od znotraj navzven. Je prva z novim vmesnikom, ki kot so dejali, nudi vse najboljše sistemov Tizen in Googlovega Wear OS. Od tu dvoumno ime »Wear OS Powered by Samsung«, na katerega se bomo morali navadi. Veliko ga sicer ne bomo občutili, kajti nad njim teče uporabniški vmesnik One UI, prilagojen nosljivim napravam. Še ena pomembna sprememba je seznamu tipal. Poleg tipala srčnega utripa in elektrod za merjenje diagrama EKG so dodali še štiri elektrode za merjenje biometrične impedance, ki je osnova za analizo sestave telesa. Razmerja med maščobo, mišicami in vodo. Tradicionalno meritev, v kateri se obnesejo pametne tehnice, poteka s štirimi elektrodami, po dvema pozitivnima in negativnima, ki se dotikajo stopal in dlani. Tudi ura ima štiri elektrode. Dve na hrbtni strani okoli optičnega tipala srčnega utripa in drugi dve v bočnih tipkah. Meritev poteka na zahtevo in tako, da se s prstoma nasprotne roke dotaknemo obeh gumbov in nekaj časa počakamo. Kot trdi Samsung je meritev s tako postavljenimi elektrodami prav tako dovolj natančna. Četrta generacija pametne ura ima vse sposobnosti prejšnje, med drugim merjenje krvnega tlaka z optičnim tipalom srčnega utripa in spremljanje nasičenosti kisika v krvi, medtem ko je analiza spanja nadgrajena z zaznavanjem smrčanja in nemirnega spanja. Pri tem uri pomaga pametni mobitel, ki ga moramo zato odložiti blizu, na primer na nočni omarici, saj spremlja zvoke in podatke združi z meritvami pametne ure.

Naprave Samsung | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Občuten napredek v primerjavi s prejšnjimi urami je Samsungu uspelo doseči na področju oblikovanje, saj so linije nove veliko bolj čiste in sodobne estetike. Težko je sicer reči, dokler je ne primem v roko, toda zdi se tudi nekoliko tanjša. Vrtljive lunete ni več, zato njeno funkcijo prevzame gib s prstom po oboku zaslona. Poleg tega ima dve bočni tipki in prepozna gibe, kot sta tresenje ali dvig roke. Z vmesnikom za omrežje LTE je poskrbljeno za neodvisnost od pametnega telefona, toda za to funkcijo bo treba počakati, da jo podprejo operaterji. Na voljo bosta dve različici, Galaxy Watch 4 in Watch 4 Classic. O vzdržljivosti baterije niso povedali ničesar, toda glede na velikost in vgrajene funkcije, jo bomo merili v dnevih ene roke.

Galaxy Z Fold 3 postaja uporabna naprava

Tretja generacija Samsungovih prepogljivih mobitelov se na prvi pogled drastično ne razlikuje od predhodne, saj so se osredotočili na podrobnosti, ki jih naredijo uporabnejše, manj občutljive in seveda cenejše. Kot se za premijski model spodobi, podpira omrežje pete generacije in ima zmogljiv procesor Snapdragon 888. Majhno presenečenje, kajti do zdaj nam je Samsung namenjal lastne procesorje iz družine Exynos. Ali to pomeni, da jih ne proizvede dovolj ali se celo obeta kakšno manjše presenečenje in se bo vrnil pod okrilje ameriških procesorjev?

Naprave Samsung | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Od prvega mobitela Galaxy Fold sta minili že dve leti in v tem času smo bila priča najprej težavam z zaščitno folijo in nato uporabnejši napravi, ki je bila za širši krog uporabnikov preprosto predraga. Tudi letošnji model ne bo drastično cenejši, toda morda se kaže trend postopnega padca cen. Izboljšane so nekatere lastnosti, ki nam niso bile všeč. Na primer, kamere nad notranjim 19,3- centimetrskim zaslonom (6,7-palčnim) zaslonom, zaradi katerih aplikacije niso mogle v celoti izkoriščati vse zaslonske površine, so izginile. Zamenjala jih je ena sama s štirimilijonskim tipalom neposredno pod zaslonom. Ko kamera ni v uporabi, so pike nad objektivom delujoče in kamera ne vidi skozi zaslon. Ko je v uporabi, pike ugasnejo in površina zaslona nad objektivom postane prosojna. Nizka ločljivost kamere pa vendarle kaže, da je uporabna bolj ali manj le za video klice ali konference.

Kot smo pri mobitelu Fold vajeni, je v zloženi obliki dokaj ozek, zato je sprednji 15,7-centimetrski (6,2-palčni) zaslon razmerja 25:9. Zunanji zaslon OLED ima prilagodljivo hitrost osveževanja, ki gre do 120 Hz, in zaščitno steklo Gorilla Glass Victus. Notranji zaslon, tudi OLED in z ločljivostjo (2208 x 1768) prav tako podpira osveževanje do 120 Hz in ima znova upogljivo steklo. Ekstremno tanko stekleno plast, ki se lahko upogiba. Novost je, da je preko njega namesto folije, ki se je čez nekaj časa začela na robovih luščiti, upajmo trpežnejši zaščitni film. Posebnost mobitela Galaxy Z Fold 3 je podpora za pisalo S-Pen. Z mehkejšo konico in vzmetjo, ki blaži udarce, da ne poškoduje zaslona. Zaradi tega so morali dodati digitalizacijsko plast v strukturo. Ker te ni mogoče upogibati, je ločena na levi in desni del, medtem ko algoritem poskrbi, da pisala ne zmede rob med njima.

Naprave Samsung | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Samsungu je uspelo mobitel Galaxy Z Fold 3 narediti odpornega proti vodi (IPX8), kar je dobrodošla nadgradnja, čeprav zaščite pred prahom ni. Vprašanje, ali jo upogljiva zasnova sploh omogoča. Fotografski sklop je prav tako primeren premijski napravi. Sprednja (sefli) kamera je skrita za zaslonsko luknjico, kot se za sodoben mobitel spodobi, medtem ko se na hrbtu bohoti znan fotografski sklop treh kamer z 12-milijonskimi tipali. Delovnega pomnilnika bo 12 GB, podatkovnega pa 256 ali 512 GB. Bateriji sta s skupno kapaciteto 4400 mAh malenkost manjši kot pri predhodniku (4500 mAh). Poleg vsega ostalega, je izboljšan še uporabniški vmesnik (One UI 3) in vse več aplikacij zna izkoristiti vse prednosti večjega prepogljivega zaslona. Pametni mobitel Galaxy Z Fold 3 bo na voljo v dveh barvah.

Galaxy Z Flip 3 kot modni dodatek

Nova generacija modnega prepogljivega mobitela bo po napovedih precej cenejša od prejšnje, zato bi lahko dosegla širšo priljubljenost, še posebej med uporabnicami. Zunanji zaslon je še vedno majhen, a vendarle štirikrat večji (po površini) od prejšnjega. Ima skoraj 5 centimetrsko diagonalo (1,9 palca), ločljivost 260 x 512 in je seveda vrste OLED. Prikaže dovolj vsebine, da ni treba za čisto vsako obvestilo, sporočilo in drugo malenkost odpirati telefona, a še vedno ni dovoljšen, da bi preko njega na sporočila odgovarjali. Notranji zaslon ostaja 6,7-palčni OLED z ločljivostjo 1080 x 2640 (razmerje 22:9), pridobil pa je osveževanje s 120 Hz, ki ga lahko sistem tudi upočasni, če je vsebina bolj statična. Enako kot pri Z Foldu 3, zunanji zaslon prekriva zaščitno steklo Gorilla Glass Victus in notranjega poleg ultratankega upogljivega stekla še trpežnejši zaščitni film.

Naprave Samsung | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Zaradi svojevrstne zasnove je možen inovativen način uporabe med snemanjem in fotografije. V napol zaprtem položaju, kot je videti kot nekakšen mini prenosnik, ga lahko odložite na ravno površin z zadnjima kamerama, glavna in širokokotna imata prav tako 12-milijonsko tipalo, obrnjeno proti prizoru. Med snemanjem videa sistem sledi do štirim osebam in njim prilagaja kader, medtem ko lahko fotografiranje prožimo z glasom ali preko pametne ure. Poleg zadnjega sklopa dveh kamer, je na vrhu preklopnega zaslona v luknjico še 10-milijonska sprednja.

Tudi Galaxy Z Flip 3 podpira omrežje pete generacije (5G) in ga, kot kaže, poganja procesor Snapdragon 888. Delovnega pomnilnika je 8 GB, podatkovnega pa 128 in 256 GB. Rahlo majhna je baterija s kapaciteto 3300 mAh, a glede na naravo naprave to ni presenetljivo. Na voljo bo v kar štirih barvah, kar glede na to, komu je naprava namenjena, ni večje presenečenje.

Naprave Samsung | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Galaxy Buds 2 so dobile aktivno dušenje hrupa

Po spomladanski predstaviti različice »pro«, je na vrsto prišla nadgradnja slušalk za v uho Galaxy Buds. Oblikovno večjih razlik ni, le da so podobno kot Galaxy Z Flip 3 na voljo v štirih barvah, v katerih so pobarvane notranjosti zaščitno polnilne škatlice. Slušalke imajo silikonske čepke, s katerimi uporabnika izolirajo od zvokov okolice, zato je aktivno dušenje učinkovitejše. Prav tako so sposobne odpravljati hrup med telefonskim pogovorom, da je govor razumljivejši. Sočasno so lahko povezane z dvema napravama, med katerima samodejno preklapljajo. Avtonomija znaša do 5 ur oziroma do 7 ur brez aktivnega dušenja, v škatlici pa je še dovolj energije za dodatnih 20 ur delovanja.

Naprave Samsung | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.