Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
17.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivan Zidar SCT

Torek, 3. 12. 2013, 17.31

8 let

Zidarja spet ni bilo na predobravnavni narok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanjega prvega moža STC Ivana Zidarja danes spet ni bilo na predobravnavni narok v eni izmed zadev, ki zoper njega potekajo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Zidar je bil znova vabljen na sodišče na predobravnavni narok v zadevi zaradi domnevnega oškodovanja SCT pri poslih s podjetjem Reklamni inženiring.

Kot priči zaslišala Zidarjeva zdravnika Predsednica senata Lea Habjanič je kot priči zaslišala Zidarjevega psihiatra in osebnega zdravnika, Mladena Vrabiča in Roka Lokarja. Oba sta ocenila, da se Zidar ne more udeležiti predobravnavnega naroka, četudi ta traja le minuto oz. toliko, da se izjasni o krivdi.

Habjaničevo je zanimalo, če bi lahko predobravnavni narok opravila pri Vrabiču v Psihiatrični kliniki Ljubljana, kjer je Zidar sicer hospitaliziran, a le v dnevno bolnišnico. Vrabič ji je odvrnil, da lahko poskusijo, vendar da ne ve, kaj se bo tam zgodilo.

Zdravnika: Zelo hitro "zatava" v preteklost Zidar namreč, tako sta dejala oba zdravnika, lahko začne pogovor o aktualnih temah, vendar pa zelo hitro "zatava" v preteklost, k dogodkom, ki so mu blizu in jih dobro pozna. Po Vrabičevih besedah ni zmožen smiselnega pogovora, tako njun pogovor večkrat nanese na zvezo Nato, obrambne ščite, Gadafija, Tita ... Zidar je sicer na kliniki na nevropsihiatričnem zdravljenju oz. zdravljenju duševnih bolezni, pri katerih je v ozadju možganska okvara.

Kot je ocenil Lokar, ki je Zidarjev osebni zdravnik od marca 2011, je Zidar sposoben razumeti najosnovnejše zaporedje dogodkov, ni pa sposoben nobene abstrakcije, globljega pomena oz. povezav. Zidar se po njegovem mnenju ni sposoben izreči o krivdi, saj da je vprašanje, ali sploh razume, kaj to pomeni.

Veliko govori o nogometnem klubu Olimpija iz 80. let Zidarjevo zdravstveno stanje se po Lokarjevi oceni slabša. Ni se sposoben zbrano pogovarjati o eni temi, v pogovorih uporablja mašila na dogodke iz preteklosti, ki jih zelo dobro pozna - veliko govori o nogometnem klubu Olimpija iz 80. let, je ponazoril njegovo stanje.

Zidar je tudi pred peto operacijo hrbtenice, po kateri se po Vrabičevih pojasnilih ne bo več mogel prepogniti, saj mu bodo hrbtenico fiksirali, sam si ne bo več zmožen npr. očistiti zob in zavezati čevljev; zaradi te operacije je bil tudi pri zdravniku v Švici.

Lokar: Zidar ima neko kronično bolezen, ki so jo delno povzročila neka zdravila Poleg tega ima Zidar po Lokarjevih besedah tudi neko kronično bolezen, ki so jo delno povzročila neka zdravila; ta bolezen napreduje, če se ne bo zdravil, bo po njegovi oceni preminil v dveh letih.

Zidar sicer na psihiatrično kliniko hodi le na seanse oz. pogovore, saj mu na kliniki ne morejo nuditi oskrbe, ki jo potrebuje. Sam namreč ne more hoditi, nego potrebuje tudi pri higieni in drugih opravilih, doma ima tudi specialno ortopedsko posteljo.

Že tretjič hospitaliziran na ljubljanski psihiatrični kliniki Tokrat je Zidar formalno že tretjič hospitaliziran na ljubljanski psihiatrični kliniki. Prvič so ga sprejeli 3. julija in ga nato dan kasneje odpustili, ko so ugotovili, da zaradi njegovih potreb ne more biti celodnevno hospitaliziran, drugič 5. julija, in sicer v dnevno bolnišnico, nato pa so ga začasno odpustili 26. julija - na predlog pulmologa, saj je v času zdravljenja na psihiatriji prišlo do poslabšanja dihalne stiske. Tretjič so ga v bolnišnico sprejeli 2. septembra.

V zadevi Reklamni inženiring je sicer šest od desetih obdolženih na preodbravnavnem naroku že priznalo storitev kaznivih dejanj pri sklepanju fiktivnih poslov. Krivde pa niso priznali direktor družbe Reklamni inženiring Mladen Sever, Gebriel Seif Tuuloskorp in Zoran Klepić.

Sever in Zidar naj bi s Severjevim podjetjem Reklamni inženiring sklepala navidezne pogodbe za storitve, ki nikoli niso bile izvedene, s tem pa SCT oškodovala za približno dva milijona evrov. Ostali obtoženi naj bi jima pomagali pri sklepanju teh pogodb.

Ne spreglejte