Torek,
3. 10. 2017,
16.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

6

Natisni članek

odvzem nezakonitega premoženja Dragan Tošić Specializirano tožilstvo sodišče

Torek, 3. 10. 2017, 16.06

6 let, 6 mesecev

Sodišče Tošiću odvzelo 2,3 milijona evrov nezakonitega premoženja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

6

Dragan Tosić | Foto STA

Foto: STA

Ljubljansko okrožno sodišče je odločilo, da je večji del premoženja Dragana Tošića, njegove žene Meri Tošić, družbe Fundator in Tošićevega svaka Miša Vlaisavljevića nezakonitega izvora, je potrdil Tošićev zagovornik Gašper Dernovšek. Zahtevku tožilstva za vračilo domnevno nezakonitih 4,65 milijona evrov, s katerim je Tošić posloval v preteklih letih, sodišče ni ugodilo. Sodba še ni pravnomočna, pritožbi sta napovedali tako obramba kot tožilstvo.

Sodnik Djordje Grbović je v začetku julija končal sodni postopek zoper Dragana Tošića, njegovo ženo Meri Tošić, Tošićevega svaka Miša Vlaisavljevića in družbo Fundator. 

V sodbi, ki je bila strankam vročena včeraj, je sodišče obtoženim na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) odvzelo sedem nepremičnin in denarna sredstva v skupni vrednosti okoli 2,3 milijona evrov, so sporočili s specializiranega državnega tožilstva.


Preberite še:

-> Bodo Draganu Tošiću, Mariji Zagožen in drugim odmrznili milijone evrov?

-> Tožilci gredo nad Janšo: bo moral vrniti 400 tisoč evrov?


Tožilstvo predlagalo odvzem slabih sedmih milijonov premoženja

Med zaplenjenimi sedmimi nepremičninami v skupni vrednosti okoli enega milijona evrov se je po poročanju Dela znašlo 61 odstotkov družinske hiše Tošićevih v ljubljanskem Bizoviku, kavarna 13 in kavarna Rog v Ljubljani ter vikend in njiva v Luciji.

Hkrati je sodišče s sodbo Tošiću z bančnih računov odvzelo še 1,3 milijona evrov. 

Tožilstvo, ki je iz prvotnega tožbenega zahtevka umaknilo Tošićev ljubljanski lokal La petite in še nekatere druge nepremičnine oziroma parcele, je obtoženim sicer očitalo pridobitev slabih sedmih milijonov evrov nezakonitega premoženja.

"S sodbo smo zadovoljni v delu, kjer je ta Draganu Tošiću in povezanim osebam odvzela premoženje nezakonitega izvora," so ob tem sporočili s specializiranega državnega tožilstva.

Nezakonito pridobljeno premoženje, odvzeto s pravnomočno sodbo sodišča, mora vlada prodati, razen če na predlog upravljavca odloči drugače. Glede na ZOPNI so za hrambo in upravljanje začasno odvzetega oziroma odvzetega premoženja nezakonitega izvora pristojni Slovenski državni holding (lastniški vrednostni papirji), ministrstvo za finance (drugo finančno premoženje), finančna uprava (premičnine), sklad kmetijskih zemljišč (kmetijska zemljišča in gozdovi) in javni nepremičninski sklad (druge nepremičnine). Pristojni organ morajo s premoženjem ravnati kot dober gospodar. Če sta hramba ali upravljanje povezana s prevelikimi stroški, se premoženje lahko tudi proda, uniči ali podari po pridobitvi mnenja lastnika.

Sodišče zavrnilo zahtevo tožilstva za vračilo 4,65 milijona evrov 

Sodba še ni pravnomočna, po besedah Tošićevega zagovornika Gašperja Dernovška iz odvetniške družbe Čeferin je sodišče zahtevam tožilstva ugodilo le delno.

"Sodišče je v celoti zavrnilo zahtevek tožilstva za plačilo 4,65 milijona evrov premoženja, za katerega je tožilstvo trdilo, da je nezakonitega izvora," je povedal Dernovšek.

Gre za znesek, s katerim je Tošić razpolagal v preteklosti, zdaj pa tega premoženja nima več, ker ga je denimo porabil ali prenesel na koga drugega, pojasnjujejo na tožilstvu.

"4,65 milijona evrov predstavlja ugotovljeno premoženje nezakonitega izvora, s katerim je Dragan Tošić razpolagal, zato je specializirano državno tožilstvo zahtevalo plačilo takšnega zneska v korist države," so dodali in napovedali, da se bodo na omenjeni del sodbe pritožili.

Dragan Tošić medtem čaka tudi na razplet ponovnega sojenja v zadevi Balkanski bojevnik. | Foto: Bor Slana Dragan Tošić medtem čaka tudi na razplet ponovnega sojenja v zadevi Balkanski bojevnik. Foto: Bor Slana

Dodali so, da je sodišče v sodbi v zvezi s tem zapisalo, da v določbah prej omenjenega zakona "ni praktično nikakršne in zanesljivo ne zadostne podlage, da bi tožnica dosegla, da bi se tožencu odvzelo premoženje, ki ga ta ob vložitvi tožbe ali ob izdaji sodbe nima".

Po besedah Dernovška je sodišče zavrnilo tudi zahtevek za odvzem 39 odstotkov prej omenjene hiše v Bizoviku. "Sodbo bomo zdaj proučili, nato pa se bomo nanjo skoraj zagotovo pritožili," je napovedal.

Tošić še čaka na razplet sojenja v zadevi Balkanski bojevnik

Dragan Tošić sicer čaka tudi na razplet ponovnega sojenja v zadevi Balkanski bojevnik proti 15 obtoženim.

Po veliki mednarodni akciji slovenskih in srbskih organov ter ameriške agencije za boj proti narkotikom (DEA) so štiri obtožene spoznali za krive, Tošića in dvanajsterico drugih obtožencev pa so oprostili obtožb trgovanja z mamili in hudodelskega združevanja.

Višji sodniki so sodbo leta 2013 razveljavili in ukazali, da se morajo bistveni dokazi, ki so bili v prvem sojenju izločeni iz dokaznega gradiva, vrniti v spis. Sojenje se je znova začelo aprila letos, po nekaterih napovedih pa naj bi se končalo še letos.